“Έπεσε” το βράδυ της Παρασκευής (4/12) η ιστοσελίδα που προκάλεσε σάλο τις τελευταίες μέρες, στην οποία δημοσιεύονταν φωτογραφίες γυναικών και κοριτσιών χωρίς την συγκατάθεσή τους.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έδινε την δυνατότητα συμμετοχής και ανάρτησης χωρίς να απαιτείται κανενός είδους ταυτοποίηση ή εγγραφή από τους χρήστες. Οι χρήστες πίσω από την ανωνυμία τους αναρτούσαν φωτογραφίες “revenge porn”, αντάλλαζαν μεταξύ τους γυμνά καρέ και φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές γυναικών, ανήλικων κοριτσιών, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενώ πολλές ήταν και οι καταγγελίες για αναρτήσεις παιδικής πορνογραφίας.
Η εμφάνιση της ιστοσελίδας δημιούργησε κύμα οργής στο ελληνικό Twitter, με τους χρήστες να ζητούν εδώ και μέρες το “κατέβασμά” της και με το hashtag #cancelchatpicorg να γίνεται trend την βδομάδα που μας πέρασε, ενώ εκατοντάδες ήταν οι καταγγελίες που έφτασαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίζει αυτή τη στιγμή δικογραφία και διερευνά ποινικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου site. Ωστόσο, την ιστοσελίδα “έριξαν” οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του site στην Αμερική όπου εδρεύει, για την Ελλάδα, μετά από πλήθος αναφορών, παραπόνων και καταγγελιών και μετά από ερωτήσεις που απέστειλε η Δίωξη της χώρας μας σε αυτούς, με αποτέλεσμα να φοβηθούν και να το κατεβάσουν.
Στην Ελλάδα για να “κατέβουν” τα site υπάρχουν μόνο τρεις τρόποι, με εισαγγελική εντολή που δεν υπήρξε – ή τουλάχιστον δεν περιήλθε στη γνώση της Δίωξης τέτοια εντολή που σίγουρα θα είχε πάρει αντίγραφό της -, από την Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών των Ταχυδρομίων και από την Εθνική Επιτροπή Παιγνίων αντίστοιχα για τα παράνομα στοιχηματικά site και site χαρτοπαιγνίων.
Φαίνεται πως η πρωτοβουλία των πολιτών στο διαδίκτυο, όπως και οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές καταγγελίες που έγιναν, ώθησαν την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αναλάβει δράση, παρεμβαίνοντας τελικά την Παρασκευή (4/12) και “κλείνοντας” την ιστοσελίδα.
Πέρα από τις καταγγελίες που έκαναν σωρηδόν, καταφέρνοντας τελικά να “πέσει” η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι χρήστες του Twitter είχαν προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες ώστε να προστατεύσουν τα άτομα που εκτέθηκαν στο υλικό, αναρτώντας φωτογραφίες από γάτες, αλλά και τοπία, με σκοπό να περιορίσουν την εμφάνιση των “revenge porn” φωτογραφιών στο site.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ανάμεσα στις φωτογραφίες υπήρχαν και ανήλικα κορίτσια που στοχοποιούνταν από τους δράστες με αναφορά ονομάτων, σχολείων και περιοχών όπου διέμεναν, αλλά και φωτογραφίες της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη.
Παρά την εγκληματική δράση των χρηστών του site, αλλά και τα σχόλια που ασκούσαν victim blaiming στις γυναίκες και τα κορίτσια που έπεσαν θύματα, η πρωτοβουλία των πολιτών και η έκβαση της υπόθεσης έδειξε πως όταν ο κόσμος ενωθεί μπορεί να καταδικάσει με τον πιο ηχηρό τρόπο τέτοιου είδους φαινόμενα, που πέρα από απαράδεκτα είναι και παράνομα, αφού η έκθεση στο κοινό της εικόνας κάποιου προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του διώκεται ποινικά.
Φυσικά, ιστοσελίδες με παράνομο περιεχόμενο και πράξεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται νωρίτερα από τα αρμόδια όργανα, χωρίς να πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και άλλες ανάλογες που πρέπει να ελεγχθούν.
Πηγή: News247.gr