Μερικά από τα σημεία της ομιλίας της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για τη λειτουργία της Βουλής η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε:
– Η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της σχεδόν σα να μην τρέχει τίποτα. Με κυνισμό, αυταρχισμό, αναλγησία και -κυρίως- μπίζνες. Νομοσχέδια επί νομοσχεδίων που έρχονται σε μια Βουλή η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξαιτίας της πανδημίας.
Για την αντιμετώπιση των υγειονομικών:
– Διαπιστώνουμε ιδεολογική πώρωση με αυταρχισμό και λαϊκισμό των δήθεν αρίστων. Ταπεινώνετε το υγειονομικό προσωπικό της χώρας ως του σημείου να τιμωρούνται άνθρωποι επειδή κόλλησαν covid.
Για το νέο νομό υπέρ των καναλαρχών:
– Έχετε δημιουργήσει ένα «πετσοτείχος» επικοινωνίας, σχεδόν αδιαπέραστο. Κατηγορήθηκε η Ελλάδα για ορμπανισμό από την ΕΕ. Απίστευτη μονοφωνία που φτάνει και σε έναν πρωτοχρονιάτικό μποναμά στα κανάλια. Θέλετε να καταργηθεί η διάταξη ενός «Βορειοκορεάτη» πρώην Υπουργού, του Νίκου Παππά, που προέβλεπε τους 400 εργαζόμενους σε κάθε κανάλι.
Για την αστυνομία στα Πανεπιστήμια:
– Θα σταθώ σε μια κουβέντα του κ. Χρυσοχοϊδη: «Οι μεγάλες κουβέντες που εκστομίζονται περί δημοκρατίας κρύβουν μια παρακμιακή, βαρετή και ανυπόληπτη στάση». Και τώρα φέρνει το νόμο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ως πανεπιστημιακός η ταπείνωση διδασκόντων και διδασκομένων με μια τέτοια διάταξη αστυνομοκρατίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Είναι ταπείνωση στις δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του τόπου.
Για το νομοσχέδιο:
– Έχουμε ένα νομοσχέδιο που έρχεται με διαδικασίες fast track και με πρόσθετες διατάξεις, τουλάχιστον 20 επιπλέον άρθρα, μαζί με τροπολογίες μέσα στην προηγούμενη νύχτα. Το νομοσχέδιο αφορά τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων. Αν η Φιλανδία έχει το πετρέλαιο και μέσω αυτού ασκεί κοινωνική πολιτική, η Ελλάδα έχει την πολιτιστική τη κληρονομία και θα μπορούσε να ασκήσει μια τεράστια κοινωνική πολιτική, έτσι όπως την είχαμε προετοιμάσει. Αντί, λοιπόν, να τον χρησιμοποιήσουμε, εσείς εκκινείτε εμπορευματοποίηση και ξεπούλημα μέσα στην νύχτα.
– Εν τω μέσω πανδημίας αντί να έχουμε ένα άμεσο νομοθέτημα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού έχουμε ένα νομοθέτημα που δεν είναι καθόλου κατεπείγον. Η ΠΟΘΑ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο και εμείς ως αντιπρόσωποι της κοινωνίας σας λέμε να απαντήσετε στα αιτήματά τους. Τέτοιο νομοσχέδιο έπρεπε να φέρετε.
– Σε αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να έχετε και τις 4 τροπολογίες που είχαμε καταθέσει που τις δεχτήκατε και είχατε δεσμευτεί γι’ αυτές. Δεχτείτε τες και πείτε ότι τις κάνατε εσείς, εμείς θα τις ψηφίσουμε.
– Μιλήσατε για το Icomos και τις αρχαιότητες Βενιζέλου. Είναι σημαντικό ότι η παγκόσμια συνέλευση του Icomos πήρε μια τέτοια απόφαση; Δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ότι μέλη του ΚΑΣ που εσείς βάλατε να στείλουν επιστολή πριν γίνει η συνέλευση και παρθεί η απόφαση αυτή, ζητούσαν να αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου; Είναι αλήθεια ότι πήγατε στο ΣτΕ; Δεν έχουμε λάβει ποτέ πειστικές απαντήσεις. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πήγε χωρίς διαβούλευση και άλλαξε το σχεδιασμό του μετρό, στερεί από την πόλη τις αρχαιότητές της και το μετρό που θα είχε τελειώσει τώρα, εκτός του σταθμού Βενιζέλου.
– Στο άρθρο 48 μαζί με την τροπολογία φαίνεται πως ξηλώνετε νύχτα τον συνταγματικής περιωπής αρχαιολογικό νόμο του 2002. Είπατε πως αφορά την πιστοποίηση και αξιολόγηση των μουσείων , δημοσίων και ιδιωτικών. Γιατί τη φέρατε νύχτα; Που είναι η αιτιολογική έκθεση; Που είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες; Θα κλείσετε μουσεία στην επαρχία, αυτό θα κάνετε γιατί τα κριτήρια πιστοποίησης και επισκεψιμότητας που θέτετε δε μπορούν να τα τηρήσουν, αλλά τα μουσεία αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ρόλο που υποτιμάτε.
– Αλλάζετε τη μουσειακή πολιτική της χώρας. Με αυτόν τον δήθεν δανεισμό αρχαιοτήτων για 50+50 χρόνια, μετά το κατεβάζετε στα 25+25 χρόνια. Τι διαπραγματεύεσθε με μπακαλική ερήμην της ελληνικής κοινωνίας; Ζητάμε αιτιολογική έκθεση από επιστήμονες να έρθει στη Βουλή. Καλώ τους βουλευτές της ΝΔ να καταλάβουν ότι η πολιτιστική κληρονομία δεν είναι ούτε της Υπουργού ούτε των βουλευτών. Εμείς για να αποφασίσουμε πρέπει να έχουμε μια ευρεία γκάμα δεδομένων από τους ειδικούς και τους φορείς της κοινωνίας γιατί μιλάμε για τον εθνικό πλούτο.
– Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από έναν επενδυτή στη Μελβούρνη, όπως σημειώνει έγκριτη δημοσιογράφος, που αν κάνει λάθος πρέπει να το διαψεύσετε. Τον επενδυτή αυτόν δεν τον συνέφερε ο δανεισμός για 5+5 χρόνια και ήθελε μακρόχρονο δανεισμό. Και συνεχίζει η δημοσιογράφος, ψέγοντας εμάς, πως άλλωστε με δανεισμό μπορούμε να πάρουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, αφού δώσουμε άλλα με μακρόχρονο δανεισμό.
– Διαβάσαμε αναλύσεις επιστημόνων γι’ αυτό το μακροχρόνιο δανεισμό. Δεν είναι περιουσία σας ή δική μας. Εμείς ζητάμε απόσυρση του άρθρου κι αν όχι ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία. Αν θέλατε να αλλάξετε τη μουσειακή πολιτική χρειαζόταν ευρεία διαβούλευση. Στην ουσία τροφοδοτείτε μια νεοαποικιακή πολιτική. Μη μας πείτε ότι πρόκειται για αναπτυξιακή πολιτική. Τέλος, ζητάμε ενίσχυση του μουσείου Βρανά.