Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να είναι δυνατή η σύναψη μιας νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία ενώ πλησιάζει η ημερομηνία της οριστικής αποχώρησης της Βρετανίας από την τροχιά της ΕΕ.
Ωστόσο, διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα κατάρρευσης των δύσκολων εμπορικών συνομιλιών.
Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν χθες να κάνουν «μια ύστατη προσπάθεια» τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας παρά το ότι έχασαν την τελευταία διορία που εκείνες είχαν ορίσει προκειμένου να αποτραπεί μια ταραχώδης διακοπή των εμπορικών σχέσεων στο τέλος του μήνα.
«Θα δώσουμε κάθε ευκαιρία σε αυτή τη συμφωνία που είναι ακόμα δυνατή», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε ενημέρωση των απεσταλμένων των 27 χωρών-μελών της ΕΕ αναφορικά με τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. «Μια καλή, ισορροπημένη συμφωνία».
«Δύο προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμα ικανοποιηθεί. Ο ελεύθερος και θεμιτός ανταγωνισμός και μια συμφωνία που θα εγγυάται αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα. Και σε αυτά τα σημεία που δεν έχουμε βρει τη σωστή ισορροπία με τους Βρετανούς. Άρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.
Οι δύο πλευρές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να συνάψουν μια νέα εμπορική συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μετά την 31η Δεκεμβρίου όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit και η Βρετανία ολοκληρώσει τη μετάβασή της εκτός ΕΕ.
Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της ΕΕ, που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση του Μπαρνιέ, δήλωσαν ότι ο διαπραγματευτής έκανε λόγο για κάποιου είδους περιορισμένη πρόοδο στο θέμα του μηχανισμού για τη διευθέτηση των μελλοντικών εμπορικών διαφωνιών αλλά ήταν «συγκρατημένος» για τις προοπτικές μιας συμφωνίας.
Ωστόσο οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διαφωνούν ως προς την κρατική βοήθεια και τις επιδοτήσεις ενώ και πάλι μεγάλωσε η μεταξύ τους απόσταση στο θέμα της αλιείας, με την ΕΕ να απορρίπτει τη βρετανική πρόταση για τριετή μεταβατική περίοδο από το 2021 σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα, είπαν οι διπλωμάτες. «Ο ασθενής είναι ακόμα ζωντανός. Αλλά κρατάμε το τηλέφωνο του γραφείου κηδειών στη λειτουργία ταχείας κλήσης», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες αναφορικά με τo βασικό συμπέρασμα της ενημέρωσης του Μπαρνιέ.
Οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησής τους από τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου σε δημοψήφισμα το 2016, ενώ πολιτικοί υπέρ του Brexit υποστήριζαν ότι θα ήταν εύκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ενώ μειώνεται η απόσταση ύστερα από επτά μήνες συνομιλιών, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Βρετανία και η ΕΕ θα είναι σε θέση να πετύχουν μια συμφωνία ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με οικονομική ζημιά από την περίπτωση ενός ‘no-deal’ από την 1η Ιανουαρίου.
Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει ετήσιες εμπορικές συναλλαγές η αξία των οποίων εκτιμάται σε 1 τρισεκ. δολάρια, θα προκαλέσει ωστικό κύμα στις αγορές, προβλήματα στα σύνορα και χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που η ήπειρος πασχίσει να αντιμετωπίσει τον οικονομικό όλεθρο που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία είναι αυτή που έχει να χάσει τα περισσότερα από το Brexit. «Ο βρετανικός λαός είναι αυτός που θα χάσει τα περισσότερα από το Brexit», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το Brexit «πολιτική, οικονομική και ιστορική τρέλα».