«Το χειρότερο για τον νέο Προϋπολογισμό είναι να εφαρμοστεί, διότι η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα έχουμε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη και – την ίδια στιγμή – επιμένει να διευρύνει και να επεκτείνει την ίδια ακριβώς πολιτική». Αυτό τόνισε η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας Στο Κόκκινο.
Αναλυτικότερα, η κα Αχτσιόγλου είπε:
«Το μεγάλο πρόβλημα αυτού του Προϋπολογισμού είναι ότι αυτά που προβλέπει είναι δραματικά και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Φέτος είχαμε μία καταστροφική διαχείριση της οικονομικής κρίσης, πέραν της πανδημίας. Επιλογές που οδήγησαν στην φτωχοποίηση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, που οδήγησαν σε μία φοβερή συσσώρευση χρεών και θα συνεχίσουν το 2021, χωρίς στήριξη της κοινωνίας.
Όπως προβλέπει η ίδια η κυβέρνηση η χώρα θα έχει την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη, 10,5%. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 είχε ήδη την βαθύτερη στην Ευρώπη, 11,7%. Αυτό αποδεικνύει ότι είχαμε την χειρότερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.
Στα επιμέρους, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια κακοποίηση στοιχείων όπως αυτή από τον κ. Σταϊκούρα. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το εισόδημα των πολιτών, η Ελλάδα του 2020, με βάση την Eurostat, έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος συνολικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, την δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στους χαμηλόμισθους και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στους εργαζόμενους.
Ο κόσμος ξέρει, το βιώνει, δεν χρειάζεται στοιχεία. Είναι πολύ προσβλητικό να προσπαθείς να πείσεις τους εργαζόμενους της χώρας σου ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την πραγματική.
Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε μία απόλυτη κατάπτωση των εργασιακών σχέσεων. Η κυβέρνηση βρήκε αυτή την περίοδο ως μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Δεν υπάρχουν ωράρια, έχουμε νέα σχήματα εκ περιτροπής εργασίας, απόλυτη έλλειψη οποιουδήποτε κανόνα, μισθούς 200 ευρώ, ασυδοσία.
Η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς να συνεχίσει αυτό το μοντέλο αλλά να το διευρύνει και να το επεκτείνει διότι το θεωρεί πάρα πολύ χρήσιμο για την ανάπτυξη. Όπως προκύπτει από την έκθεση Πισσαρίδη, ο βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής της πολιτικής είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για παράδειγμα κατάργηση του 8ωρου, όπως έχει εξαγγείλει ο κ. Βρούτσης. Μιλάμε για καταστάσεις που κάνουν τον εργασιακό Μεσαίωνα να ωχριά. Πηγαίνουμε πιο πίσω από τα δεδομένα πολλών δεκαετιών.
Αποδείχθηκε πλέον πόσο ψευδής είναι αυτή η διαρκής επίκληση της εμπλοκής των ιδιωτών ως αποτελεσματικού μοντέλου. Ίσως ένα από τα θετικά αυτής της χρονιάς είναι ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν τη σημασία του δημοσίου. Όπως του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους. Κατάλαβαν ότι δεν τα λύνει όλα το αόρατο χέρι της αγοράς, πρέπει να υπάρχει κρατική παρέμβαση για τους μισθούς, για τους κανόνες.
Στις αμυντικές δαπάνες θα δηλώσουμε «παρών». Εδώ, η κυβέρνηση, μετά από μία παταγώδη αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με τρομερές αδράνειες και συνέπειες, έρχεται να καλύψει τα κενά της με μία υπεραύξηση των αμυντικών δαπανών 2 δισ. ευρώ, η οποία δεν έχει καν μία στρατηγική, μία λογική. Είναι απλώς μία κούρσα εξοπλισμών».