Οι δόσεις για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο ή και μέσα στο Δεκέμβριο, θα είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Την ανησυχητική δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στα «Παραπολιτικά FM», επισημαίνοντας πως, θα έρθουν μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου που σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και ότι είναι βέβαιο πως οι μάσκες οι αποστάσεις και όλα τα άλλα μέτρα ασφαλείας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψουν για αρκετούς μήνες μέσα στο 2021.
Ακόμη, ο κ. Πέτσας προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανό να υπάρξει και ολικό lockdown.
Για τα ρεβεγιόν είπε πως κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.
Οι εμβολιασμοί για τον νέο κοροναϊό θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα όταν το εμβόλιο διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, όπως και στις υπόλοιπες χώρες, θα δοθεί προτεραιότητα.
Στην πρώτη φάση των εμβολιασμών, λοιπόν, θα εμβολιαστεί το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτήν δεν θα μετάσχουν οι έγκυες, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, καθώς και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από την Covid-19.
Αυτό δήλωσε στη χθεσινή (14/12) ενημέρωση για τον νέο κοροναϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μίλησε, δε, για τις ανησυχίες που εγείρονται αναφορικά με το εμβόλιο.
«Εύλογα τίθεται το ερώτημα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία», εξήγησε.
Όσον αφορά στην την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σύμπραξης Pfizer και BioNTech, υπογράμμισε πως σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές ήταν άνω των 55 ετών, ενώ 4.500 άνθρωποι ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών και 1.000 άτομα άνω των 75 ετών. Την ίδια ώρα, οι μισοί ασθενείς είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθεια κ.τ.λ.
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95% και αυτό ήταν εξίσου προστατευτικό τόσο σε νεαρά άτομα, όσο και σε ανθρώπους άνω των 65 ετών», σημείωσε.
Πηγή: Libre