Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος Ανέστης Αναστασιάδης θέτει κάποια ερωτήματα προς τους δημάρχους σχετικά με τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται σε περιοχές ευθύνης τους με την ελπίδα να λάβει κάποιες απαντήσεις.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδος Ανέστης Αναστασιάδης θέτει κάποια ερωτήματα προς τους δημάρχους σχετικά με τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται σε περιοχές ευθύνης τους με την ελπίδα να λάβει κάποιες απαντήσεις
1ον: Τα λουτρά Τραϊανούπολης (του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως) είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και ο Δήμος δεν ξέρουμε αν σκέφτεται να τα ανακαινίσει και αν στην καινούργια χρονιά (2021) θα ξαναλειτουργήσουν. Θα θέλαμε μία απάντηση από το φίλο Δήμαρχο.
2ον: Τα λουτρά Αμάραντου και Καβασίλων Πυξαργιάς, έχουν προβλήματα λειτουργικότητας τόσο από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ όσο και από την πλευρά του ιδιώτη με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια, και οι δύο λουτροπόλεις να αργοπεθαίνουν. Θα περιμένουμε μια απάντηση από τον Δήμο της Περιοχής και την Περιφέρεια που κατά καιρούς μάς υπόσχονται μεγάλες επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό της περιοχής Ηπείρου.
3ον: Στα λουτρά Πικρολίμνης (Κιλκίς), εδώ και δύο χρόνια, ο ιδιώτης επενδυτής δίνει μάχη να κρατηθεί. Η αναγνώριση δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους οικονομικούς και για πελατεία που δεν υπάρχει. Ασφαλώς ο Δήμος εκεί δεν δύναται να βοηθήσει αλλά και αυτή η Λουτρόπολη-Λασπόλουτρα σιγά-σιγά αργοπεθαίνει, αν δεν έχει ήδη τερματίσει.
4ον: Τα λουτρά Νιγρίτας (Θερμών), ενώ κάναμε τεράστιο αγώνα προκειμένου να λειτουργούν όλο το χρόνια, ξαφνικά, με μία νέα απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, άλλαξε η κατάσταση και στο εξής μπορεί να λειτουργούν μόνο για δύο μήνες. Οι εγκαταστάσεις βέβαια είναι παλιές, αν και έχουνε υλοποιηθεί μερικές εξυγιάνσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος διεκδίκησε τη Λουτρόπολη χωρίς καν να καταθέσει μελέτη. Ζητούμε και από το ΤΑΙΠΕΔ και από το Δήμο να επανεξετάσουν την ετήσια λειτουργία της λουτρόπολης.
5ον: Για τα λουτρά Θερμοπυλών (του δήμου Λαμίας), όπως διαπιστώσαμε και από τον προϋπολογισμό του κράτους, δεν προβλέπονται έσοδα από την παραχώρησή τους. Πιστεύουμε ότι, με τους παρόντες, αυτή η θαυμάσια Λουτρόπολη με τις τεράστιες ποσότητες νερού και θερμοκρασία 40 βαθμών αργοπεθαίνει. Τα δε ξενοδοχεία, παλιά του ΕΟΤ, όπου μένουν οι πρόσφυγες σχεδόν έχουν καταστραφεί και ζητούμε από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και από τον Δήμο, επιτέλους να πάρουν θέση αν θα αξιοποιήσουν αυτή τη θαυμάσια Λουτρόπολη η θα την αφήσουν στο έλεος της καταστροφής.
6ον: Τα λουτρά Αιδηψού που κι αυτά περιμένουν το νέο τους επενδυτή, μιας και σήμερα με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν (10 άτομα) υπολειτουργούν σχεδόν για τρεις μήνες, στον ίδιο χώρο έχουν αναγνωριστεί και άλλες πηγές. Ο ανταγωνισμός εκεί είναι μεγάλος, η πελατεία η παλιά δεν υπάρχει μιας και οι λουτροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν πάρει τη δική τους ανάπτυξη με την πελατεία που είχαν από τη βόρεια Ελλάδα. Καλούμε το Δήμο, αλλά και την αρμόδια υπηρεσία του ΤΑΙΠΕΔ, να δώσουν την πρέπουσα λύση αυτής της λουτρόπολης.
7ον: Τα λουτρά Πολιχνίτου (Δήμου Λέσβου) εδώ και χρόνια είναι κλειστά. Όπως γνωρίζετε η θερμοκρασία του νερού ξεπερνάει τους 80 βαθμούς και αυτός ο πλούτος δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Ο νέος Δήμος προσπαθεί να βρει τρόπο για την αναγνώριση και ίσως και επενδυτή. Από την πλευρά μας δεν βλέπουμε να κάνει κάτι ούτε προς όφελος της ανάπτυξης της αλλά ούτε και προς όφελος της υγείας του κόσμου.
8ον : Τα λουτρά στα Καμένα Βούρλα, όπου σήμερα υπάρχουν κάποιες διάσπαρτες Ιαματικές πήγες δεξιά και αριστερά της Πόλης δεν λένε να αξιοποιηθούν. Τα παλιά λουτρά (λεγόμενα λαϊκά) το 2020 δεν λειτούργησαν. Λειτούργησαν τα λουτρά στο ξενοδοχείο «Γαλήνη» και αυτά μόνο για ένα τρίμηνο. Ο Δήμος αναγνώρισε μία ιαματική πηγή και όλη η ιστορία σταμάτησε εκεί. Ελπίζουμε στη νέα χρονιά θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη λύση για να δώσει ζωής σε όλη την πόλη των καμένων βούρλων. Το θέμα του ξενοδοχείου Γαλήνη, επιτέλους θα πρέπει να πάρει το δρόμο του νέου επενδυτή ή του σημερινού επενδυτή για να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος του θεραπευτικού τουρισμού της χώρας μας.
9ον : Τα λουτρά Εφταλούς (του δήμου Λέσβου) είναι κλειστά εδώ και χρόνια. Βέβαια, ο Δήμος, ο οποίος εκεί έχει τα προβλήματα του με τους πρόσφυγες. παλαιότερα και για σειρά πολλών ετών δεν έδωσε την ανάλογη προσοχή στην ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και αυτό οφείλεται βέβαια στο θαλάσσιο τουρισμό που έχουν εξασφαλισμένο.
10ον : Τα λουτρά στο κόλπο του Γέρας (του δήμου Μυτιλήνης) λειτουργούν χειμώνα – καλοκαίρι και αυτό ωφελεί τον τουρισμό αλλά και για την υγεία του κόσμου.
Αυτά θέλουμε να δηλώσουμε και να θυμίσουμε σε όλους τους δημάρχους που στην επικράτειά τους έχουν ιαματικές πηγές ότι στα προγράμματά τους θα πρέπει να βάλουνε και τον θεραπευτικό τουρισμό.
Ο θεραπευτικός τουρισμός σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο έχει τεράστια ανάπτυξη πρώτον για την υγεία και δεύτερον για τα δισεκατομμύρια ευρώ που πέφτουνε από αυτόν τον πλούτο που λέγεται ιαματικές πηγές
Θέλουμε επίσης να καλέσουμε τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών ESPA, με έδρα τις Βρυξέλλες, να δώσει τη μάχη στα όργανα της Κομισιόν γεα τις Λουτροπόλεις που δεν αναπτύχθηκαν ώστε να υπάρχει ένα πρόγραμμα για όλες αυτές τις Λουτροπόλεις και όχι να νοιάζονται μόνο για τις ήδη ανεπτυγμένες ιαματικές πηγές όπως π.χ. της Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας κλπ
Γνωρίζουμε ότι από αυτήν την επιστολή, η οποία είναι θύμησης, δεν θα πάρουμε καμία απάντηση από τους Δημάρχους, παρά μόνο από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πάντα μας ενημερώνει λέγοντας ότι κάνουν ότι μπορούν για το καλό του θεραπευτικού τουρισμού, αλλά παράλληλα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επενδυτές.
Θέλουμε να δούμε, επίσης, και το Υπουργείου Τουρισμού, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, που πρόσφατα πέρασε από το Υπουργικό συμβούλιο και που ασφαλώς θα πάει και στο κοινοβούλιο. Να δούμε τι προβλέπει αλλά και τι προτείνει για τις ελληνικές λουτροπόλεις. Το μόνο που πληροφορηθήκαμε είναι ότι αλλάζει η νομοθεσία από την Κομισιόν σχετικά με τις δημοπρασίες. Θα είναι εφικτό μετά από ένα διαγωνισμό να κηρύσσεται –έστω και με τη συμμετοχή ενός- Ανάδοχος, ή θα αναμένουμε σειρά ετών για κάτι τέτοιο, όπως π.χ. συμβαίνει με τα λουτρά Κύθνου;
Εμείς σαν πανελλήνιος σύλλογος ιαματικών πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα έστω και υπό αυτές τις πολύ δύσκολές συνθήκες, αγώνας που δεν πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει πάντα να συνεχίζεται γιατί πιστεύουμε ότι θα έρθουν ξανά και ωραίες μέρες.