Πλήθος πολιτών έχει υπογράψει ήδη ψήφισμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλατφόρμες Αvaaz ενάντια στη δημιουργία σωμάτων ασφαλείας εντός πανεπιστημίων, με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, που θα αναφέρονται στην Αστυνομία και όχι στο πρυτανικό συμβούλιο.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο των Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Νίκης Κεραμέως, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα αφού οι υπουργοί αγνοήσαν τις αντιρρήσεις πανεπιστημιακών.
Η «Πρωτοβουλία ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία» κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα “νόμος και τάξη”. Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα».
Στο κείμενο τονίζεται ότι «σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 € για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
»Η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης. Η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Το πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσης, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων – εργαζομένων».
Η Πρωτοβουλία σημειώνει πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει την αστυνομία στις σχολές, οι φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση. Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την μείωση του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 7% σε σχέση με πέρσι και τα ΑΕΙ προσλαμβάνουν λιγότερους καθηγητές, από όσους συνταξιοδοτούνται».
«Είναι επιτακτική ανάγκη η χρηματοδοτική ενίσχυση των Πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση των ψηφιακών ανισοτήτων, για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μόνιμο διδακτικό προσωπικό» υπογραμμίζει η Πρωτοβουλία και ζητά τα εξής:
- Να βάλουμε φρένο στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε να δοθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας.
- Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία.
- Διεκδικούμε το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.