Ανήμερα της τρίτης εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών στην Τήνο, στις 23 Δεκεμβρίου, και της παράνομης αποθήκευσής τους σε οικόπεδο στο νησί, περίπου 100 κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη χώρα και έξω από το αστυνομικό τμήμα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις.
Από την επόμενη μέρα, παραμονή Χριστουγέννων, η αστυνομία και το Λιμενικό άρχισαν να καλούν μια σειρά από πολίτες για να τους επιδώσουν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για την παρουσία τους στην κινητοποίηση. Μόνο που κάποια από τα πρόστιμα αφορούσαν πολίτες οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ στις κινητοποιήσεις. Δύο απ’ αυτούς είναι ο Γρηγόρης Μαρτούλας και η σύντροφός του.
Όπως εξηγεί ο Γ. Μαρτούλας, που τάσσεται ανοιχτά κατά της εγκατάστασης αιολικών στο νησί, δεν θα είχε πρόβλημα να παραδεχτεί την παρουσία του στη διαδήλωση. «Θα την υπερασπιζόμουν και θα έλεγα ότι είναι δικαίωμά μου να διαδηλώνω τηρώντας τα μέτρα. Τώρα όμως δεν κατέβηκα, όπως και η γυναίκα μου, που δέχτηκε επίσης κλήση και δεν έχει κατέβει ποτέ σε καμία πορεία».
Κλήση σε άτομο με πόδι στον γύψο
Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται τουλάχιστον ακόμη τέσσερις Τηνιακοί, από τους οποίους δέχτηκαν κλήσεις ακόμη μία γυναίκα η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στο φαρμακείο που λειτουργεί και είχε εφημερία και μία κοπέλα η οποία βρίσκεται καθηλωμένη στο κρεβάτι εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς έχει σπάσει το πόδι της.
Κατά τον ίδιο πρόκειται για μια επιχείρηση εκφοβισμού του κινήματος ενάντια στα αιολικά. «Έχουν φακελώσει κάποιους ανθρώπους και κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι, φαίνεται ότι πως θα λαμβάνουμε από μια κλήση».
Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Κοινό Τηνίων» Πέτρος Κουσουνάδης. Στον ίδιο επιδόθηκε η κλήση στο σπίτι του. «Στην κλήση του Γρηγόρη έλεγε πάνω ότι κατελήφθη. Σημαίνει δηλαδή ότι τον πιάσανε. Ότι έγινε έλεγχος. Μόνο που ούτε τον πιάσανε γιατί δεν ήταν εκεί, ούτε έγινε γενικώς κάποιος επιτόπιος έλεγχος. Δεν προηγήθηκε καν προειδοποίηση».
Οι αστυνομικοί φαίνεται να αντιλήφθηκαν το λάθος και στην κλήση που παρέδωσαν στον Π. Κουσουνάδη «το ‘κατελήφθη’ είχε σβηστεί με ένα μαρκαδοράκι και είχε γίνει ‘διαπιστώθη’…».
Από όλους τους κατοίκους που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα θα γίνει ένσταση. «Ακόμη και ο καινούργιος νόμος μάς δίνει κανονικά το δικαίωμα στην αυθόρμητη συνάθροιση. Αν η αστυνομία ήθελε να την κρίνει παράνομη, έπρεπε να έρθει επιτόπου και να μας προειδοποιήσει, όπως έκανε στις προηγούμενες διαμαρτυρίες».
Ο δημοτικός σύμβουλος του «Κοινού Τηνίων» προσθέτει όμως και μια άλλη, μάλλον όχι τυχαία, εξέλιξη που σχετίζεται με τη μήνυση της εταιρείας εις βάρος 70 πολιτών για κινητοποίηση ενάντια στα αιολικά που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2020. Όπως λέει, από τις αρχές Δεκεμβρίου το Α.Τ. Τήνου ξεκίνησε να καλεί πολίτες για απολογία. Δηλαδή, «την ίδια περίοδο που έρχονταν τα πλοία έπαιρναν πρώτα τον κόσμο και του ανακοίνωναν ότι έχει ποινική διαδικασία που τρέχει εις βάρος του»…
Σε επιστολή κατοίκων της Τήνου τονίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου ,όταν κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού σκάφος με κλειστό το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης και σβηστά τα φώτα .Μετά από “σινιάλο” ,όπως σε άλλες εποχές τα πειρατικά, το σκάφος ξεφόρτωσε ανεμογεννήτριες, οι οποίες μεταφέρθηκαν συνοδεία περιπολικών του ΑΤ Τήνου σε ένα χωράφι για φύλαξη στην Αγία Μαρίνα.
Με τον ίδιο ακριβώς «πειρατικό» τρόπο από Λιμεναρχείο και αστυνομία, μεταφέρθηκαν εξαρτήματα ανεμογεννητριών και τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου . Την ίδια ημέρα, η υπηρεσία δόμησης Τήνου(ΥΔΟΜ) – μετά από καταγγελία και αυτοψία – σφράγισε το χωράφι στην Αγ.Μαρίνα που είχε ξεκινήσει η αποθήκευση τμημάτων των ανεμογεννητριών, καθώς δεν υπήρχε άδεια για νόμιμη χρήση.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου ,έφτασε στο νησί και τρίτο φορτίο με εξαρτήματα των ανεμογεννητριών και παρά την απόφαση της ΥΔΟΜ να σφραγίσει τον χώρο αποθήκευσης ,η αστυνομία έδωσε το πράσινο φως της εγκατάστασης και του νέου φορτίου στο συγκεκριμένο χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο φύλαξης των εξαρτημάτων είχε καταφτάσει και ο Δήμαρχος Τήνου ο οποίος αν και κατέστησε σαφές ότι υπάρχει απόφαση της ΥΔΟΜ για σφράγισμα του χώρου, δεν εισακούστηκε από την αστυνομία ,η οποία επέτρεψε να ολοκληρωθεί η εκφόρτωση των εξαρτημάτων.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πολλοί κάτοικοι της Τήνου πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία περπατώντας σε αποστάσεις και με όλα τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες κλπ) από το Αστυνομικό Τμήμα ως το κέντρο της πόλης.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια της πορείας, άνδρες του Λιμενικού ,επιτηρούσαν από απόσταση το πλήθος και κατέγραφαν με κινητά τους διαδηλωτές. Παράλληλα, περιπολικά της αστυνομίας διασταυρώθηκαν με το πλήθος αρκετές φορές ,χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος σε κανέναν, σε όλη την διάρκεια της πορείας.
Την επόμενη μέρα, παραμονή Χριστουγέννων ,αρκετοί πολίτες, δέχτηκαν τηλεφώνημα από το Λιμεναρχείο για να περάσουν από εκεί για υπόθεσή τους. Στις επίμονες ερωτήσεις των πολιτών για το λόγο της κλήσης, δεν δόθηκε απάντηση.
Το αποτέλεσμα;
Κάτοικος, που παρουσιάστηκε στο Λιμεναρχείο του επέδωσαν κλήση για πρόστιμο (300€) για παράβαση του νόμου για τα μέτρα κατα του covid. (αρθ. 3 παρ. 1 και 2 της ΚΥΑ 80588). Στις αντιρρήσεις που πρόβαλε , απάντηση που πήρε από το Λιμεναρχείο ήταν :«κάνε ένσταση» . Το τραγικό είναι ότι πρόστιμο επιβλήθηκε και στη σύζυγο του ίδιου κάτοικου, η οποία αποδεδειγμένα δεν είχε πάρει μέρος στην πορεία.
Από τη Δευτέρα το σκηνικό συνεχίστηκε με επιδόσεις προστίμων σε πολλούς Τηνιακούς ,τόσο από το Λιμενικό όσο και από την αστυνομία. Ανδρες των δύο υπηρεσιών γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και επέδιδαν κλήσεις για πρόστιμα. Στις επίμονες μάλιστα ερωτήσεις των κατοίκων αυτών «πως και γνωρίζετε που μένουνε, η απάντηση ήταν «η υπηρεσία ξέρει»! Σε πολλούς από αυτούς επιβλήθηκαν διπλά πρόστιμα ,τόσο από το Λιμενικό όσο και από την Αστυνομία.
Μέχρι στιγμής μάλιστα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τουλάχιστον έξι κατοίκους που αποδεδειγμένα δεν είχαν μετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων εκφράζεται η άποψη ότι τα συγκεκριμένα πρόστιμα, έρχονται μετά από τις καταγγελίες των πολιτών για τουλάχιστον «προνομιακή» αντιμετώπιση των “επενδυτών” τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Λιμενικό ,το τελευταίο διάστημα. Η εταιρεία έχει άλλωστε υποβάλει αγωγές σε τουλάχιστον 100 κατοίκους που αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
“Το σημαντικό» λένε οι κάτοικοι, είναι ότι « ανεξάρτητα με τις ανεμογεννήτριες και την άποψη που έχει ο καθένας για τη χρησιμότητά τους ,είναι η καταφανής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών που τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας διαμαρτυρήθηκαν για τις αυθαιρεσίες , αλλά και εκείνων που έχουν στοχοποιηθεί για τη δράση του και τους επιβάλλονται πρόστιμα για πράξεις που δεν έκαναν»