Δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ τάχθηκαν με άρθρο που συνυπέγραψαν και δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Washington Post εναντίον οποιασδήποτε ανάμιξης των ένοπλων δυνάμεων στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα.
Οι δέκα πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου (οι Άστον Κάρτερ, Λίον Πανέτα, Ουίλιαμ Πέρι, Ντικ Τσένι, Ουίλιαμ Κόεν, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Τσακ Χέιγκελ, Τζέιμς Μάτις και Μαρκ Έσπερ) καλούν με το άρθρο-ανοιχτή επιστολή τους το Πεντάγωνο να δεσμευτεί στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Η προτροπή τους καταγράφεται ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει μεθαύριο Τετάρτη ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και θα διαδεχθεί την 20ή Ιανουαρίου τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.
«Τυχόν προσπάθεια να εμπλακούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην επίλυση εκλογικών διαφορών θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνο, παράνομο και αντισυνταγματικό έδαφος», εκτιμούν οι υπογράφοντες, δύο από τους οποίους – οι κ.κ. Μάτις και Έσπερ – υπηρέτησαν υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σημειώνουν ακόμη πως όσοι επιδιώξουν να εμπλέξουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές συνέπειες, από επαγγελματική και δικαστική σκοπιά.
Ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να κυρώσει την 6η Ιανουαρίου το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι εκείνος κέρδισε τις εκλογές και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν, την οποία οριστικοποίησε το εκλεκτορικό σώμα, αποτελεί προϊόν νοθείας.
Δεκάδες προσφυγές των δικηγόρων του Τραμπ στη δικαιοσύνη με σκοπό την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια τους τελευταίους μήνες.
Οι πρώην υπουργοί Άμυνας υπενθυμίζουν ότι με μοναδική εξαίρεση τις εκλογές του 1860 και τη νίκη του Αβραάμ Λίλκολν, που ακολουθήθηκε από την απόσχιση των πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και τον εμφύλιο, οι ΗΠΑ έχουν ρεκόρ ειρηνικών μεταβιβάσεων της εξουσίας. «Αυτή η χρονιά δεν θα έπρεπε να αποτελέσει εξαίρεση», προσθέτουν.
Οι δέκα πρώην υπουργοί Άμυνας δεν ξεκαθαρίζουν τον λόγο που τους ώθησε να κάνουν αυτή τη δημόσια παρέμβαση. Αλλά η πολιτική τάξη στην Ουάσινγκτον προβληματίστηκε μετά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ κατά τα οποία συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο το ενδεχόμενο να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος. Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από τον Τραμπ.
Οι υπογράφοντες, κι από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα, θυμίζουν εξάλλου ότι οι αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών σε πολλές πολιτείες απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια και οι κυβερνήτες τους έχουν κυρώσει τα αποτελέσματα επίσημα. «Οι εκλογές μας διεξήχθησαν. Έγιναν επανακαταμετρήσεις και έλεγχοι. Οι συναφείς αμφισβητήσεις επιλύθηκαν στα δικαστήρια. Οι κυβερνήτες κύρωσαν τα αποτελέσματα. Και το εκλεκτορικό σώμα ψήφισε», αναφέρει το κείμενο.
«Η ώρα για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων πέρασε· είναι πλέον η ώρα για την τυπική καταμέτρηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος» από το Κογκρέσο, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», προσθέτουν οι δέκα πρώην υπουργοί.
Καλούν τον μεταβατικό υπουργό Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και όλους τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να διευκολύνουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν και να «απόσχουν από οποιαδήποτε πολιτική ενέργεια θα μπορούσε να υπονομεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών ή να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της νέας ομάδας».
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.