Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, παρουσία της υπουργού Παιδείας, για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχει ανακοινώσει οριζόντιο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.
Γι’ αυτό υπήρξε και η απόφαση του αυστηρού lockdown ως την ερχόμενη Κυριακή, ως μία προληπτική κίνηση που θα φέρει μείωση των κρουσμάτων και θα επιτρέψει το άνοιγμα των σχολείων με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ωστόσο όπως φαίνεται από δηλώσεις των λοιμωξιολόγων τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει ακόμα επιφυλακτικότητα για το θέμα. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα των επόμενων ημερών, κατά τις οποίες αναμένεται να διαφανεί η όποια έξαρση ή μη της διασποράς του κοροναϊού λόγω γιορτών.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα μέτρα στα σχολεία θα είναι αυστηρότερα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα διενεργούνται τεστ σε μεγαλύτερους μαθητές (γυμνασίων και λυκείων).
Υπάρχει επίσης η σκέψη να εφαρμοστεί ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων και κηδεμόνων την ώρα που θα πηγαίνουν αλλά και την ώρα που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία.
Προβλέπεται ακόμη η χρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρχει μαζική προσέλευση ή αποχώρηση.
Τέλος, όπως είχε γίνει και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θα αναστέλλεται η λειτουργία τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία, νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση» ανέφερε στον Σκάι ο Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν».
«Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» , σχολίασε ο Νίκος Σύψας στον Σκάι. Διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».
«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε χθες ο Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η προτροπή της κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1 θα βασιστεί στα στοιχεία των προηγούμενων μιας έως δύο ημερών.
Υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν προς το τέλος του Ιανουαρίου, όταν θα έχουν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα κρούσματα σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα. Υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι η επιστροφή στα θρανία θα πρέπει να γίνει μετά τις 25 Ιανουαρίου.
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Με φόντο τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», δήλωσε σχετικά, ενώ απέδωσε την αναβολή των όποιων αποφάσεων για την εκπαίδευση μέχρι σήμερα στην ανάγκη να υπάρξουν επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς «το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια», όπως ξεκαθάρισε.