Λιγότερο αποτελεσματικά είναι και τα τρία εμβόλια που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κατά του κορονοϊού για ηλικίες άνω των 65 ετών ενώ προσφέρουν χαμηλότερη ανοσία κατά της Covid σε όσους πάσχουν κυρίως από ρευματοπάθειες.
Όσοι έχουν υψηλό πυρετό δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αλλά αφού πρώτα αυτός πέσει, ενώ δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εγκύων.
«Ακόμη όμως και οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών θα πρέπει να εμβολιαστούν. Γιατί είναι καλύτερο να έχεις μια μειωμένη ανοσιακή αντίδραση, μια μειωμένη προστασία στην Covid από το να μην έχεις καθόλου» τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Α’ Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, δρ. Αντώνιος Γούλας.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που μας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους άνω των 65 είναι λίγο χαμηλότερη σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες αλλά και πάλι παραμένει αρκετά υψηλή. «Σε κάθε περίπτωση ο ηλικιωμένος καλύπτεται από τον εμβολιασμό. Δεν τον κάνει τζάμπα». Σε ό,τι αφορά τις εγκύους δεν υπάρχει σοβαρή αντένδειξη για να μην κάνουν το εμβόλιο. «Δεν υπάρχουν κάποια δεδομένα που να μας λένε ότι οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Απλά επειδή οι κλινικές μελέτες δεν έχουν συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό εγκύων δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που να μας λένε 100% ότι είναι 100% ασφαλές. Όποιος έχει, όμως, αμφιβολίες να συμβουλευτεί το γιατρό του. Και το ίδιο ισχύει και για τις εγκύους».
Χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο και σε όσους πάσχουν από ρευματοπάθειες. Σύμφωνα με τον κ. Γούλα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξαρτάται από την ανοσοικανότητα και με το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Οι πολίτες που πάσχουν από κάποια νόσο που προκαλεί ανοσοκαταστολή-παίρνουν φάρμακα με σκοπό να κρατήσουν το επίπεδο γενικά της ανοσιακής αντίδρασης χαμηλό για οποιοδήποτε λόγο-, υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η ανοσιακή τους αντίδραση που θα προκληθεί από τον εμβολιασμό να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως άλλων που δεν παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα για να αναστείλουν τον οργανισμό. «Για παράδειγμα αυτοί που πάσχουν από ρευματικές παθήσεις, δεν αναμένεται να αντιδράσουν στην ίδια έκταση στην οποία θα αντιδράσει κάποιος που δεν έχει αυτό το πρόβλημα. Και σε αυτούς τους ανθρώπους, όμως, συνιστάται να γίνει εμβολιασμός». Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και με βιολογικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα ένας ασθενής με ψωρίαση παίρνει ένα βιολογικό παράγοντα για να θεραπεύσει το πρόβλημά του ή με ένα άλλο φάρμακο που προκαλεί ανοσοκαταστολή.