Σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που εφόσον καρποφορήσει θα αλλάξει ριζικά όλα τα δεδομένα στη μάχη κατά του κοροναϊού, ενδέχεται να προχωρήσουν Γερμανία και Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την Τρίτη, συζήτησαν τη δυνατότητα από κοινού παραγωγής εμβολίων, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού, με έμφαση στις πιθανές προοπτικές για την από κοινού παραγωγή εμβολίων. Επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τη συνέχιση των επαφών για το θέμα, μεταξύ των υπουργείων Υγείας των δύο χωρών και άλλων εξειδικευμένων οργανισμών» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Σάββατο, η Μόσχα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές στην Ουκρανία, ενός εμβολίου κατά του COVID-19 που συνδυάζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με ρώσο αξιωματούχο.
Kατά των πειραματισμών με τα εμβόλια (μείωση του αριθμού των δόσεων από δύο σε μία ή περιορισμός των δύο δόσεων στο μισό η κάθε μία ή καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης, προκειμένου να εμβολιασθούν περισσότεροι άνθρωποι έστω με την πρώτη δόση) τάχθηκε πάντως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κρούοντας καμπανάκι για τη δημόσια υγεία.
Σημειώνεται ότι η γερμανική εφημερίδα Bild Zeitung βγήκε το πρωί της Δευτέρας με πρωτοσέλιδο «Έτσι επιβράδυνε η Μέρκελ την αγορά εμβολίων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ήθελε να συμμαχήσει με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, για την παραγγελία 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η καγκελάριος Μέρκελ τον σταμάτησε.
Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να τάχθηκε υπέρ μιας κοινής λύσης και για τις 27 χώρες της Ε.Ε. υπό την Κομισιόν. Αυτό επιβεβαίωσε στη ουσία τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.