Νέα μελέτη έδειξε ότι το να περνάμε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό μας δεν είναι κακό για την ψυχική μας υγεία. Γενικά, η χρήση smartphone συνδέεται παραδοσιακά με άγχος ή κατάθλιψη, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή όταν πρόκειται για ψηφιακή εξάρτηση από το κινητό.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Technology, Mind and Behavior” από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ μέτρησε το χρόνο που αφιερώθηκε σε smartphone από 199 χρήστες iPhone και 46 χρήστες Android για μία εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την ψυχική και σωματική τους υγεία, συμπληρώνοντας κλινικά ερωτηματολόγια που μετρούν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Ολοκλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μετρούσε πόσο προβληματικά αντιλαμβάνονταν τη χρήση του smartphone τους.
Παραδόξως, ο χρόνος που αφιερώθηκε στο smartphone δεν σχετίζεται με κακή ψυχική υγεία.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Heather Shaw, δήλωσε: «Ο χρόνος που περνούσε στην οθόνη ένα άτομο δεν συνδέθηκε με κατάθλιψη ή συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, όσοι σημείωσαν γενικό άγχος ή και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, δεν χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους περισσότερο από εκείνους που δεν σημείωσαν τέτοια συμπτώματα”.
Αντ ‘αυτού, η μελέτη διαπίστωσε ότι η ψυχική υγεία συνδέεται με ανησυχίες των συμμετεχόντων για τη δική τους χρήση smartphone, σύμφωνα με το Good News Network.
Αυτό μετρήθηκε όταν τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν δηλώσεις όπως “Χρησιμοποιώ το smartphone μου περισσότερο από ό,τι είχα προβλέψει” και “Έχω δοκιμάσει ξανά και ξανά να μειώσω τον χρόνο χρήσης του smartphone μου αλλά αποτυγχάνω κάθε φορά” .
Προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον δυνητικά επιζήμιο αντίκτυπο του “χρόνου οθόνης”, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι στάσεις ή οι ανησυχίες των ανθρώπων είναι πιθανό να οδηγήσουν αυτά τα ευρήματα.