Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας του κοροναϊού, εκφράζουν επιστήμονες. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε ότι από την περίοδο των εορτών παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εξέφρασε τον φόβο ότι η διασπορά θα φανεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, προειδοποίησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν μπορεί να αντέξει τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η ίδια αναφέρθηκε σε υπολογισμούς κατά τους οποίους ενδέχεται να υπάρξει τρίτο κύμα τον Φεβρουάριο, ενώ σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις επιστημόνων περί παράτασης κατά δύο εβδομάδες του lockdown λόγω της αυξημένης κινητικότητας του Σαββατοκύριακου, είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες». Η κ. Παγώνη παρατήρησε ότι είναι υψηλό το ιικό φορτίο στην Αττική και σημείωσε ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα αν αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ για τους εμβολιασμούς είπε ότι πρέπει να αυξηθούν.
Την ανησυχία του μήπως πυροδοτηθεί ένα σφοδρό τρίτο κύμα εξέφρασε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον Σκάι. Όπως είπε, τον φοβίζει περισσότερο το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς και σημείωσε ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συμπλήρωσε επίσης ότι το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα με τραγικές συνέπειες. «Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες». πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε δηλώσεις του το πρωί, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας προειδοποίησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι, τονίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση και πιθανώς ένα τρίτο κύμα.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 220.000 άνθρωποι και ανέφερε πως, αν εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες οι πολίτες άνω των 70 ετών, η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον κ. Αρκουμανέα, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια.
Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας χτες στον Σκάι «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».
Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.