Δραματικές είναι οι ώρες στα νοσοκομεία του Λονδίνου, που έχουν φτάσει και έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, λόγω του κοροναϊού. Το καμπανάκι χτύπησε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος διεμήνυσε στο Κοινοβούλιο, ότι θα αρχίσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, σε περιπτώσεις σοβαρών ελλείψεων στον εξοπλισμό, εξαιτίας της υπερπληρότητας.
Η απελπιστική κατάσταση αποτυπώνεται στους αριθμούς και τα στοιχεία. Ο επικεφαλής των επιστημόνων Κρις Γουίτι δήλωσε ότι ένας στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κοραναϊό, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.
Αγωνία επικρατεί για την κατάσταση στα νοσοκομεία σε δύο εβδομάδες, καθώς κυκλοφορούν από τις αρμόδιες αρχές εφιαλτικές προβλέψεις για υπερπληρότητα, ενώ πάνω από το 70% των κρεβατιών στις ΜΕΘ έχει καλυφθεί από ασθενείς κοροναϊού.
Για τον Ιανουάριο τα συνολικά άδεια κρεβάτια των νοσοκομείων του Λονδίνου φθάνουν στο 5%, ενώ πάνω από το 40% των κλινών έχουν διατεθεί για τους ασθενείς κοροναϊού. Υπολογίζεται ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα χρειαστούν 17.100 κρεβάτια στα νοσοκομεία.
Στο χειρότερο σενάριο θα υπάρξει έλλειμμα 4.400 κλινών και στο ενδιάμεσο 2.900.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, πάνω από 30.000 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό, αριθμός που δείχνει ότι οι νοσηλείες ξεπέρασαν το 65% σε σχέση με το πρώτο κύμα πανδημίας.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου από την πλευρά του, έχει κηρύξει τη βρετανική πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσειδοποιώντας για ασφυξία στα νοσοκομεία.
Όπως τόνισε ακόμη ο Σάντικ Καν, ένας στους 30 κατοίκους έχει προσβληθεί από κοροναϊό.
Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στο υγειονομικό προσωπικό για τους καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς, που αναγκάζονται να μπούν στη λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν, εξαιτίας της πληρότητας των ΜΕΘ από τους ασθενείς κορωνοϊού.
Στα όριά τους βρίσκονται οι νοσηλευτές στις εντατικές, που αναγκάζονται να φροντίζουν περισσότερους ασθενείς. Ακόμη και νοσηλευτές που εργάζονται σε άλλους τομείς, επιστρατεύονται στη μάχη κατά του κοροναϊού εντός των εντατικών.
Ακόμη ένα δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος, είναι επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία.
Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή. Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ. Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι, δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.
Εάν αυτή η εγκατάσταση παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει.