Η Έλλη Στάη μπαίνει στον “χορό” των αποκαλύψεων γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, ο οποίος ξεκίνησε με την γενναία τοποθέτηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη πριν 22 χρόνια από τον αντιπρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και άνοιξε έτσι τον ασκό του Αιόλου.
Πριν από περίπου τρία χρόνια η Ελλη Στάη είχε βρεθεί καλεσμένη στην εκπομπή «Αυτοψία» του Αντώνη Σρόιτερ και μίλησε για πρώτη φορά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε στο ξεκίνημα της καριέρας της από διευθυντή της.
«Μου ανέθεσε από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρόλο που ήμουν νέα ακόμα, να κάνω σπουδαία πράγματα, μεγάλες συνεντεύξεις. Εγώ τις έφερνα εις πέρας και ήμουν πολύ ευτυχής, έλεγα “βρήκα δρόμο, αναγνωρίζεται η αξία μου”. Αυτό συνεχίστηκε για δύο – τρεις μήνες, ώσπου άρχισα να δέχομαι κάποιες προσκλήσεις να πιούμε καφέ και τα λοιπά. Μέχρι εκεί ήταν καλά… Μία μέρα με φώναξε στο γραφείο του να μιλήσουμε για την δουλειά, κλείδωσε την πόρτα και μου επιτέθηκε σωματικά κατευθείαν! Είπα “αν δεν ξεκλειδώσετε τώρα την πόρτα, θα πατήσω τις φωνές, θα ουρλιάξω!”. Άνοιξε την πόρτα και βγήκα έξω», περιέγραψε η Ελλη Στάη, συμπληρώνοντας ότι μετά το συμβάν αυτό υπήρξε μια αποκλιμάκωση του επαγγελματικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα και με αφορμή τη γενναία αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελλη Στάη με άρθρο της στα «Νέα» αναφέρεται πώς όλα δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα.
«Όταν πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ στον ALPHA, μιλώντας για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η γυναίκα στον επαγγελματικό της χώρο, είχα πει αυθόρμητα για την παρενόχληση που είχα δεχτεί από τον εκδοτικό μεγαλοπαράγοντα της εποχής, είχαν περάσει ήδη 35 χρόνια. Παρόλο που ο δικός μου χαρακτήρας με έκανε να ανοίξω την πόρτα και να φύγω τρέχοντας, να παραιτηθώ κάτω από την απειλή πως δε θα βρω αλλού δουλειά, δεν είχαν ούτε τη δύναμη ούτε την αίσθηση πως μπορώ να το καταγγείλω, να το πω οπουδήποτε. Τότε το έθαψα στο πέρασμα του χρόνου, προσπαθώντας να πραγματοποιήσω αυτά που ήθελα στη ζωή μου
Ούτε όμως, 35 χρόνια μετά, είχα την αίσθηση πως η ελληνική δημόσια σφαίρα (τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα, τα επαγγελματικά σωματεία) ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με την προσοχή και τη σοβαρότητα που του αξίζουν.
Γι’ αυτό και μόνο το ότι τώρα δεν υπάρχει απλώς η κουτσομπολίστικη διάσταση, όπως μόλις δύο χρόνια πριν υπήρχε, πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε πως έρχεται η ώρα της ωριμότητας και για την ελληνική κοινωνία να ανοίξει διάπλατα τη δημόσια συζήτηση για τέτοιου είδους θέματα, που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την ποιότητα της ζωής μας προς το μέλλον», καταλήγει στο άρθρο της η Ελλη Στάη.
Πηγή: iefimerida.gr