Την ενοχή των δυο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα πρότεινε την Παρασκευή η εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Μεικτό Ορκωτό Eφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, επισημαίνοντας αντιφάσεις και κενά σε όσα έχουν υποστηρίξει μέχρι τώρα και απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να είναι άλλος ή άλλοι οι δράστες, όπως ισχυρίζεται στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η υπεράσπιση, κάποιοι που μπήκαν στο διαμέρισμα του συγγραφέα λίγο μετά την αποχώρηση των κατηγορουμένων.
Η εισαγγελέας μίλησε για ενέδρα που έστησαν οι κατηγορούμενοι, ο Στ. Μ., ρουμανικής καταγωγής, 30 ετών σήμερα, και ο συμπατριώτης του Γκ. Κ., σήμερα 34 ετών.
Το μοιραίο απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 2014, οι δυο τους περίμεναν τον συγγραφέα κρυμμένοι στην είσοδο της πολυκατοικίας του για περισσότερο από πέντε ώρες, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να του ζητήσουν 20-30 ευρώ που χρωστούσε στον Στ. Μ. για μερεμέτια που είχε κάνει στο σπίτι, χωρίς πάντως να του τηλεφωνήσουν γιατί, όπως είπαν, δεν είχε μονάδες ο Στ. Μ. ούτε σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του άλλου. Οπως έχει καταθέσει ο Θάνος Φωσκαρίνης, στενός συνεργάτης του Κουμανταρέα και ομότεχνος, ο Στ. Μ. και ο συγγραφέας είχαν πολύχρονη σχέση ερωτικής και οικονομικής φύσης, η οποία παρουσίαζε έντονες διακυμάνσεις.
Ο 83χρονος συγγραφέας δειπνούσε με τον κ. Φωσκαρίνη στη γειτονιά και πετάχτηκε στο διαμέρισμα για να πάρει ένα χάπι λίγο μετά τις 10:30. Από το σημείο αυτό διαφέρουν οι απολογίες των κατηγορούμενων.
Ο Στ. Μ. υποστηρίζει ότι ανέβηκαν με τον συγγραφέα στο διαμέρισμα, αυτός αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματα και έφυγαν χωρίς φασαρία, αν και στην αστυνομία, αμέσως μετά τη σύλληψή του, είχε πει ότι τον έσπρωξε και έπεσε κάτω, κατάθεση την οποία αποδίδει στη βία που δέχτηκε από τους αστυνομικούς. Οσο για την κατάθεση του συγκατηγορουμένου του, την απέδωσε σε φόβο ότι θα επιχειρηθεί η ενοχοποίησή του.
Ο Γκ. Κ. ισχυρίζεται ότι περίμενε στα σκαλιά που οδηγούν στον ακάλυπτο, άκουσε λογομαχία και ήχους από το ισόγειο και έτρεξε. Είδε τον συγγραφέα πεσμένο ανάσκελα χωρίς τις αισθήσεις του, τον μετέφερε μαζί με τον Στ. Μ. στο διαμέρισμα με το ασανσέρ, άνοιξαν με τα κλειδιά που βρήκαν πάνω του και στη συνέχεια προσπαθούσε να τον συνεφέρει, ρίχνοντάς του νερό στο πρόσωπο, ενώ ο Στ. Μ. είχε εξαφανιστεί από το οπτικό του πεδίο. Εντέλει τον μετέφεραν στο κρεβάτι, αναίσθητο αλλά ζωντανό και έφυγαν βιαστικά μαζί όταν άκουσαν να χτυπάει το τηλέφωνο.
Η έδρα επισήμανε στον Γκ. Κ. ότι στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε πει πως είδε τον Στ. Μ. να πατά με το γόνατο τον πεσμένο συγγραφέα στο στήθος, ότι από το στόμα έτρεχε αίμα, ότι είχε χτυπηθεί με μπουνιά και ότι βρέθηκαν στο ασανσέρ κηλίδες αίματος και σπασμένα γυαλιά, όπως και ότι ο Στ. Μ. έφυγε από το διαμέρισμα δέκα λεπτά μετά από τον ίδιο. αλλά αυτός επέμεινε στη νέα εκδοχή, σημειώνοντας ότι παραμένει σοκαρισμένος. Και οι δυο αναγνώρισαν ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι δεν προσήλθαν στην αστυνομία να καταθέσουν, όταν την επομένη μαθεύτηκε η δολοφονία.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια, συνήγορο του Στ. Μ., η δολοφονία έγινε περίπου 15 λεπτά μετά την αποχώρηση των κατηγορουμένων. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν την αποχώρησή τους στις 11:06 ενώ κάτοικος του κάτω διαμερίσματος έχει καταθέσει ότι άκουσε έντονους ήχους από το διαμέρισμα του συγγραφέα περίπου στις 11:20, ενώ παρακολουθούσε την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, η οποία, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση, δεν είχε αρχίσει όταν αποχωρούσαν οι κατηγορούμενοι, ενώ στον τράχηλο του συγγραφέα δεν βρέθηκε DNA των κατηγορούμενων αλλά δύο άλλων προσώπων.
Η εισαγγελέας σημείωσε ότι σε όλη τη διαδικασία οι κατηγορούμενοι δεν ισχυρίστηκαν πειστικά και με νομικά επιχειρήματα ούτε στη δίκη σε πρώτο βαθμό ούτε στην ανάκριση ότι η δολοφονία έγινε από τρίτα πρόσωπα.
Επισήμανε ότι τα τρέιλερ της εκπομπής και οι διαφημίσεις που προηγούνται εξηγούν την αναφορά στην εκπομπή και καθιστούν αδύνατο το ασφαλές συμπέρασμα για την ακριβή ώρα της δολοφονίας, ενώ υπενθύμισε τις καταθέσεις ειδικών ότι τα ίχνη του DNA δεν παρέχουν καμία βεβαιότητα για τα άτομα που δολοφόνησαν τον συγγραφέα, αν ήταν δηλαδή οι κατηγορούμενοι ή κάποιοι τρίτοι. Η δίκη συνεχίζεται στις 29 Ιανουαρίου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.