Ένα παγκόσμιο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί μεταξύ, ΗΠΑ, Ε.Ε, Βρετανίας, και άλλων χωρών, με τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε ότι αφορά την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων αλλά και την σωστή εκπλήρωση των όρων που συμπεριλαμβάνουν οι συμβάσεις με τις κυβερνήσεις.
Ο μεγαλύτερος «πόλεμος» ξεκίνησε ανάμεσα σε ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία, όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31.000.000 δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.
Αυτό συνέβη, αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).
Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ΕΕ πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της -κάτι που αποτελεί ένα περαιτέρω πλήγμα στις προσπάθειες της ΕΕ κατά της πανδημίας, αφού και η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Κομισιόν να προχωρήσει σε αντίποινα με την διακοπή της παράδοσης εμβολίων της Pfizer προς το Ηνωμένο Βασίλειο, μία κίνηση που έχει την στήριξη του Βερολίνου.
Ένα άλλο «κρούσμα» ασυνεννοησίας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικής εμφανίστηκε στη Σουηδία όπου η υπηρεσία Υγείας της χώρας σταμάτησε τις πληρωμές για τα εμβόλια κατά της Covid-19 στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που είναι διαθέσιμες σε κάθε φιαλίδιο, όπως γράφει η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.
Η Σουηδία ζητεί διευκρινίσεις για τον αριθμό των δόσεων που έχει χρεωθεί, καθώς η Pfizer χρέωσε έξι δόσεις σε κάθε φιαλίδιο, παρ’ ότι είχε συμφωνηθεί χρέωση για πέντε δόσεις.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να βγάλει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγότερες δόσεις στην ίδια τιμή» δήλωσε ο συντονιστής του εμβολιασμού στην Σουηδία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.
Γενς Σπαν: Θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υποστήριξε με δηλώσεις του τις προτάσεις των Βρυξελλών για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ.
Η Ένωση έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων, καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Σπαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.
Ο Σπαν ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.
AstraZeneca: Κάνουμε ότι μπορούμε
Η AstraZeneca, από την πλευρά της, υποστήριξε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τα εμβόλια, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
«Ως τότε, είπαμε στην εταιρεία ότι θα πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά τα τιμολόγια που είναι διαθέσιμα, έως ότου λάβουμε διευκρινίσεις σχετικά με το τι εφαρμόζεται» δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.