Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης σήμερα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Σφιχτή διατηρεί τη μέγγενη της υποχρηματοδότησης η κυβέρνηση, ενώ προσλάμβάνει 1000 αστυνομικούς με κόστος 20 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης σήμερα για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αιχμή την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και τις αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Βολές κατά των νέων ρυθμίσεων εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση.
«Νέα» απάντηση σε Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη ετοιμάζεται να δώσει την Πέμπτη η εκπαιδευτική κοινότητα
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αναμένεται να ξαναβρεθούν στον δρόμο με τα Προπύλαια να αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης για την Αθήνα. Παράλληλα, η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» διοργανώνει συζήτηση για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 7.30 μ.μ.
Κόλαφος για Κεραμέως η γνωμάτευση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Με γνωμάτευση που απέστειλε στο γραφείο της υπουργού Παιδείας η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωστοποιεί ότι στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή υπάρχουν πολλά προβληματικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι διατάξεις χρειάζονται επαναδιατύπωση.
Επίσης, η υπουργός αναγκάστηκε να καταθέσει στη Βουλή την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία της είχε σταλεί από τις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από δέκα ημέρες. Και λέμε αναγκάστηκε διότι για την αντικοινοβουλευτική της συμπεριφορά έχει ήδη επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για ενδεχόμενη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της, λόγω απόκρυψης δημοσίων εγγράφων από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Αφήνεται μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ζητήματα συμμόρφωσης με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου
20 εκατομμύρια τον χρόνο για αστυνομικούς – Σφιχτή η μέγγενη της υποχρηματοδότησης
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου μόνο για την ετήσια μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κλειστά τα αυτιά και τα μάτια κρατά η υπουργός – «Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επικεντρώθηκε περισσότερο στο να αναπαράξει τα συνηθισμένα στερεότυπα για την κακή εικόνα των πανεπιστημίων, παρά να βρει στέρεα επιχειρήματα για ένα νομοσχέδιο που έχει σηκώσει καθολικές αντιδράσεις. Κυριάρχησε επίσης το πλήρες ξεδίπλωμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων, κάποιες από τις οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των συμφερόντων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η Ν. Κεραμέως «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν κέντρα «παραβατικότητας» στα ΑΕΙ, έκανε λόγο για πρόβλημα που είναι πανθομολογούμενο και ισχυρίστηκε πως τα όποια κρούσματα βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.
Τις προσλήψεις ανεκπαίδευτων ειδικών φρουρών αντί της κάλυψης των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στηλίτευσε από τη μεριά του ο εισηγητής και τομεάρχης Παιδείας της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης: Το κύριο πρόβλημα των πανεπιστημίων, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει το «μια πρόσληψη καθηγητή για κάθε αποχώρηση», μετά τον ακαδημαϊκό αποδεκατισμό επί μνημονίων. Η ΝΔ δεν εφάρμοσε το νόμο, αλλά τώρα θυσιάζει 20 και 30 εκ. € το χρόνο για να πληρώνει 1.000+ ειδικούς φρουρούς. Μας πηγαίνουν μισό αιώνα πίσω. Ντροπή τους».
«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο σε αριθμό αστυνομικών, αναλογικά με τον γενικό πληθυσμό της. Να προσλάβουμε λοιπόν τώρα άλλους 1.030 ειδικούς φρουρούς από την εκλογική περιφέρεια του κ. Χρυσοχοΐδη, για να… πιάσουμε την πρώτη θέση! Τότε, να προσλαμβάνουμε και μια χιλιάδα αστυνομικούς για κάθε χώρο που κάποια στιγμή γίνεται κάποια παρανομία; Να ιδρύσουμε και αστυνομίες σχολείων, πλατειών, γυμναστηρίων και ό,τι άλλο βάλει ο νους της ΝΔ;»
«Μα δεν υπάρχει στοιχειώδης ευαισθησία απέναντι στις ελληνικές οικογένειες, απέναντι σ’ αυτές τις χιλιάδες των παιδιών που προσπαθούν να δώσουν τη μάχη της εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα;», αναρωτήθηκε από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης. «Μόνο και μόνο γι’ αυτό, αγνοώντας -υποθετικά- τις ενστάσεις που αυτή τη στιγμή υπάρχουν από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα, από τις ελληνικές οικογένειες, από τους εκπαιδευτικούς, από τους μαθητές, από τους φοιτητές, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι ζούμε σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δεν θα έπρεπε να κάνετε αυτό το βήμα. Γιατί τέτοια αναλγησία, γιατί τέτοια αναισθησία; Διότι περί αυτού πρόκειται», προσέθεσε μεταξύ άλλων.
«Κάθε ελληνική οικογένεια θα πρέπει να ενημερωθεί για το τι στα αλήθεια επιχειρεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια»
Ζωηρός ήταν ο διάλογος που διεξήχθη χθες για το θέμα του νομοσχεδίου κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπου και κάλεσε σε παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας, τονίζοντας πως σε αυτόν τον αγώνα κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμβάλλει στο έργο της ενημέρωσης κάθε ελληνικής οικογένειας για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.
Απομονωμένοι
Πέραν της αντιπολίτευσης, και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση δείχνει απομονωμένη. Ήδη οι φοιτητές και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα έσπασαν στην πράξη τον κυβερνητικό αυταρχισμό όταν την προηγούμενη Πέμπτη πραγματοποίησαν τις μεγάλες τους κινητοποιήσεις. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, καθώς και εργαζόμενοι, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τον αγώνα τους.
Μετά την αναπάντεχη μαζικότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σε δήλωσή του, θέλοντας να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο τότε «για αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο».
Πηγή: Left