Αυτές τις ημέρες κλείνει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας με τα πρώτα εισαγόμενα από την Ιταλία και τους Άγιους Τόπους κρούσματα του κοροναϊού τα τρία lockdown και τη διαδοχική λήψη και άρση αυστηρών περιοριστικών μέτρων πλαισιωμένα με το αφήγημα της “ατομικής ευθύνης”. Ευθύνη την οποία δεν φαίνεται να επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι του νόμου και της τάξης αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Δεκάδες ήταν, όλο αυτό το διάστημα, οι συναθροίσεις επισήμων με διάφορες αφορμές και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις, όμως ιδιαίτερα προκλητικά ήταν τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν σάλο και μετά ξεχάστηκαν χωρίς να μάθουμε ποτέ αν υπήρξαν συνέπειες. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε:
– Το κορονοπάρτι του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, στο γραφείο του στα τέλη Νοεμβρίου. Εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού και lockdown ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, έκανε συγκέντρωση για τα γενέθλιά του. Μάλιστα άνοιξαν και σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός. «Γιορτάζουμε τον γίγαντά μας», «covid free», ήταν μερικές από τις ενθουσιώδεις αναρτήσεις φίλων του.
-Η ποδηλατάδα στην Πάρνηθα του πρωθυπουργού. Μπορεί η κυβέρνηση και τα φιλικά προς εκείνη ΜΜΕ να προσπάθησαν να θάψουν το σοβαρότατο ατόπημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του με την «σωματική άθληση» στην Πάρνηθα και τις… χαρούμενες φωτογραφίες με πολίτες χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας στις αρχές Δεκεμβρίου , όμως ο κουρνιαχτός από την πρόκληση δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί.
-Το πρόσφατο κορονογλέντι στην ΓΑΔΑ. Στη φωτογραφία την οποία αποκάλυψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, εμφανίζονται έξι αστυνομικοί με πολιτικά, αγκαλιασμένοι, χωρίς μάσκες, χωρίς μέτρα ασφαλείας, να πίνουν ουίσκι και βότκα. Την εικόνα ανέβασαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο διαδίκτυο. Το πάρτι έγινε αρχές Φεβρουαρίου, μέσα στα γραφεία της γραμματείας στη ΓΑΔΑ.
-Το κορονογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, ήταν το τελευταίο περιστατικό το οποίο έχει προκαλέσει σάλο.
Για κανένα από τα παραπάνω περιστατικά δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί αν υπήρξαν συνέπειες, εάν έγιναν καταγγελίες και εάν επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που επιβάλλει ο νόμος.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο το σαββατοκύριακο που μας πέρασε εντοπίστηκαν 2.193 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων, επιβλήθηκαν πρόστιμα 683.850 ευρώ, ενώ μία επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αναστολή της λειτουργίας της για διάστημα 15 ημερών.
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά;
Οχι βέβαια! Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στις άλλες χώρες, πλην Βρετανίας, οι υψηλότατοι αξιωματούχοι που παραβίασαν τα απαγορευτικά μέτρα είτε παραιτήθηκαν είτε πλήρωσαν πρόστιμο είτε ζήτησαν συγγνώμη.
Ας δούμε πέντε περιπτώσεις για να κάνουμε τη σύγκριση με τη χώρας μας.
Ολλανδία – Πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας
Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι εισαγγελικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ασφάλειας μετά από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έδειχναν ότι δεν τηρούσε τις αποστάσεις ασφαλείας για τον κορωνοϊό στον ίδιο του τον γάμο που τελέστηκε στις 22 Αυγούστου.
Οι φωτογραφίες του Ferd Grapperhaus, προκάλεσαν κατακραυγή αφού βρισκόταν κοντά σε δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τηρεί την απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. Έτσι του επιβλήθηκε πρόστιμο 390 ευρώ για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Η εισαγγελία σε δήλωσή της ανέφερε ότι επέβαλε το πρόστιμο καθώς έπρεπε να δείξει ότι τα απαγορευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν αξιοπιστία και ο αρμόδιος για την εφαρμογή τους τα παραβίασε. Ο Ferd Grapperhaus στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Νέα Ζηλανδία – Παραίτηση του υπουργού Υγείας
Με τη φράση «Ήμουν ηλίθιος, και καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι θα είναι θυμωμένοι μαζί μου», ο υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά τον σάλο που προκλήθηκε όταν πήγε με την οικογένειά του σε παραλία για να περπατήσουν τις πρώτες ημέρες που είχε επιβληθεί lockdown στη χώρα.
Ο Ντέιβιντ Κλαρκ μετακινήθηκε σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το σπίτι του για να κάνει βόλτα με την οικογένειά του, απόσταση που συνιστούσε σαφή παραβίαση των μέτρων του lockdown το οποίο προβλέπει την παραμονή στην περιοχή κατοικίας και όχι τη μετακίνηση σε μεγάλη απόσταση για άσκηση.
Κομισιόν – Παραίτηση του Επιτρόπου Εμπορίου
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, υπέβαλε την παραίτησή του από την Κομισιόν τον περασμένο Αύγουστο μετά την αποκάλυψη ότι συμμετείχε σε δείπνο της της λέσχης γκολφ του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου αψηφώντας τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.Ο Ιρλανδός πολιτικός, παραβίασε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που είχε επιβάλλει η χώρα του.
Αυστρία – Η συγγνώμη του προέδρου και του Κούρτς
Ο πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen, τον Μάϊο του 2020, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες καθώς συνελλήφθη μαζί με τη σύζυγό του σε εστιατόριο αφού είχε περάσει η ώρα που επιτρεπόταν η παραμονή σε χώρο εστίασης λόγω κορωνοϊού.
«Λυπάμαι ειλικρινά. Ήταν λάθος. Εάν ο οικοδεσπότης του εστιατορίου υπέστη ζημιά από αυτό, θα αναλάβω την ευθύνη», είπε ο πρόεδρος της Αυστρίας απευθυνόμενος προς τους πολίτες.
Συγγνώμη είχε ζητήσει και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κούρτς, όταν τον κατέγραψαν να βρίσκεται χωρίς μάσκα μάσκα ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων σε επίσκεψή του σε χωριό κοντά στα γερμανικά σύνορα.
Ιαπωνία – Η συγγνώμη του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα συγγνώμη για λογαριασμό στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία εντοπίστηκαν να διασκεδάζουν σε νυχτερινό κέντρο, παρά την προτροπή της κυβέρνησής του να ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και συναθροίσεις λόγω κορωνοϊού.
«Λυπάμαι πολύ που συνέβη αυτό όταν ζητάμε από τους ανθρώπους να μην τρώνε έξω μετά τις 8 μ.μ. και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις» είπε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι ο Suga είχε ζητήσει συγγνώμη και τον Δεκέμβριο όταν ο ίδιος προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις καθώς συμμετείχε σε δυο δείπνα στο Τόκιο με τη συμμετοχή 8 και 15 ατόμων.