Στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζονται θετικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του lockdown στις 28 Φεβρουαρίου. Λίγες ώρες αργότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1800 κρούσματα κοροναϊού, τα μισά εκ των οποίων στην Αττική, και αύξηση των διασωληνώσεων ασθενών, καταρρίπτοντας την αίσθηση ότι η πανδημία τιθασεύεται.
Όλα δείχνουν, πάντως, πως η κυβέρνηση αναζητά “παράθυρο ευκαιρίας” για να μην παραταθεί το lockdown, παρά το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι, μεταξύ των οποίων και μέλη της αρμόδιας επιτροπής, εισηγούνται το αντίθετο. Οι δε πληροφορίες φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου εκνευρισμένο από το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και δημιουργούν εντυπώσεις σχετικά με την ανάγκη να επεκταθούν και χρονικά αλλά και σε νέες περιοχές της χώρας τα περιοριστικά μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το Μαξίμου ελέγχει πλήρως την ενημέρωση αποφασίζοντας ποια μέλη της επιτροπής θα δώσουν συνέντευξη και σε ποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Ένα δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος” τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται πως εξέφρασε αυτη την κυβερνητική δυσφορία σχετικά με τις δημόσιας τοποθετήσεις των ειδικών.
Το δημοσίευμα με τίτλο «Οι γιατροί στην tv χωρίς… μάσκα: Oι “emo” οι αισιόδοξοι, οι “εξωσχολικοί” και οι celebrities» έκανε προσβλητική αναφορά σε «τηλε-επιδημιολόγους» και σε επιστήμονες τηλε- σταρ αναφέροντάς τους ονομαστικά: «12 επιστήμονες-τηλεστάρ που γνωμοδοτούν για διάφορες πτυχές του COVID-19 θα μπορούσαν να καταταγούν ως εξής: 1) Νικόλαος Σύψας, 2) Χαράλαμπος Γώγος, 3) Ματίνα Παγώνη, 4) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, 5) Δημοσθένης Σαρηγιάννης, 6) Νίκος Καπραβέλος, 7) Ηλίας Μόσιαλος, 8) Μανώλης Δερμιτζάκης, 9) Αλκιβιάδης Βατόπουλος, 10) Αθηνά Λινού, 11) Μάριος Λαζανάς, 12) Θεόδωρος Βασιλακόπουλος».
Το προσβλητικό δημοσίευμα κάνει λόγο για «ομιλούσες επιστημονικές κεφαλές των τηλεπαραθύρων» και εκθειάζει μόνο τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που είτε κάνουν σπάνιες εμφανίσεις στα ΜΜΕ είτε τις αποφεύγουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα των επιστημόνων να διατυπώνουν τις απόψεις τους, προβάλλεται το καθαρά εκ Μαξίμου προερχόμενο επιχείρημα ότι:
«Η μόνη παρενέργεια από το, οπωσδήποτε αναφαίρετο, δικαίωμα κάθε επιστήμονα να εκφράζεται ελεύθερα, εντοπίζεται στην πολυφωνία μεταξύ των ειδικών, οι οποίοι συχνά υποστηρίζουν αντιφατικές απόψεις και εκτιμήσεις, ακόμη και γύρω από θέματα υπερβολικά σοβαρά για την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Με τη θορυβώδη φιλολογία που αναπτύσσεται φέρ’ ειπείν γύρω από το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων, το μερικό ή το εκτεταμένο lockdown, τις προγνώσεις για το τρίτο ή και το τέταρτο κύμα της πανδημίας, εμμέσως αλλά πολύ αποτελεσματικά αμφισβητείται η αυθεντία ή η εγκυρότητα, έστω, της επιστήμης».