Καθοριστική για την απόφαση παράτασης του lockdown στην Αττική είναι αυτή η εβδομάδα κατά την οποία οι ειδικοί ελπίζουν να διατηρηθεί η σταθεροποίηση που φάνηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στα ημερήσια κρούσματα.
Βασικός ρυθμιστής, ωστόσο, για το άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας είναι η πίεση που ασκεί η επιδημία στο ΕΣΥ και κυρίως στις ΜΕΘ, οι οποίες πρέπει να δείξουν ότι μπαίνουν σε τροχιά αποσυμφόρησης. Είναι, επομένως, αρκετά πιθανή η παράταση του αυστηρού «απαγορευτικού» για μία ή δύο εβδομάδες με σκοπό να διασφαλιστεί η επάρκεια κλινών Εντατικής σε περίπτωση νέας έξαρσης από την κινητικότητα. Η άρση ορισμένων μέτρων, πάντως, ακόμη και μέσα στον Μάρτιο δεν θα σημαίνει ένα πλήρες άνοιγμα αλλά πολύ περιορισμένη και προσεκτική επανεκκίνηση, κυρίως λιανεμπορίου και σχολείων, με τους υπόλοιπους τομείς να μετατίθενται για την άνοιξη.
Σταθεροποίηση
«Η επιδημιολογική καμπύλη θα παρακολουθείται έως τα τέλη του μήνα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα γίνει», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Οπως εξηγεί, «υπάρχει μια σταθεροποίηση αυτή τη στιγμή, όχι σε καλά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον δεν δείχνει εκθετική αύξηση. Αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι με την τήρηση των μέτρων σε καμιά βδομάδα (σ.σ.: την εβδομάδα που μπαίνει αύριο) θα μπορέσουμε να δούμε κάποια αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν συνεχίσει και τη νέα εβδομάδα να παρατηρείται σταθερή πορεία των κρουσμάτων -ορισμένοι επιστήμονες αναμένουν έως και μικρή μείωση-, θα είναι το πρώτο σημάδι ότι ανεκόπη το επιδημικό κύμα. Ωστόσο, πάντα χρειάζεται χρόνος ώστε να ενισχυθεί η εικόνα σταθεροποίησης και να εκτιμηθεί η κατάσταση των νοσοκομείων. «Συνήθως δίνουμε μια εβδομάδα μετά τη σταθεροποίηση για την παγίωση των αποτελεσμάτων», προσθέτει ο κ. Γώγος.
Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την Αττική αλλά και όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε lockdown – η καθεμία έχει μπει στο καθεστώς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους. Το φορτίο είναι «βαρύ» σε όλη τη χώρα και ολοένα και περισσότεροι δήμοι ή περιφερειακές ενότητες μπαίνουν στο… βαθύ κόκκινο. Σε αυτή την κατηγορία εντάχθηκαν από χθες τόσο ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου όσο και το νησί της Καλύμνου.
Παρά τη σταθεροποίηση που φαίνεται και που οφείλεται για την περίπτωση της Αττικής και στα μέτρα πριν από το καθολικό lockdown η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών προβληματίζει ιδιαίτερα. Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος στη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει συναγερμό, ενώ η διασπορά του βρετανικού δυνητικά θα επικρατήσει, όπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, την περασμένη Παρασκευή. Το σύνολο των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών ανερχόταν έως την Παρασκευή σε 811.
Παράλληλα, οι ΜΕΘ πιέζονται. Εως την Παρασκευή, η πληρότητα των Εντατικών κορονοϊού πανελλαδικά διαμορφωνόταν στο 53% και στην Αττική ξεπερνούσε το 80%.
Η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ είναι γνωστό –κάτι που διαπιστώθηκε στο δεύτερο πανελλαδικό lockdown– ότι απαιτεί χρόνο και προχωρά με αργό ρυθμό. «Ενα σημαντικό στοιχείο είναι το ποσοστό των ελεύθερων κλινών. Εάν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αργή αποσυμφόρηση. Το στοίχημα που θέλουμε να κατακτήσουμε είναι να φτάσουμε στο σημείο της αργής και σταθερής καθόδου των αριθμών αλλά με διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ», επισημαίνει ο κ. Γώγος.
Λιανεμπόριο, σχολεία
Η τάση που διαμορφώνεται σε σχέση με την άρση των μέτρων είναι η έναρξη της αποκλιμάκωσης πιθανόν με δειλό άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς το click away μοιάζει να… αθωώνεται σε σχέση με την επίδρασή του στην αλυσίδα μετάδοσης και διασποράς, και στη συνέχεια με τα σχολεία. Οπως όλα δείχνουν, ο Μάρτιος θα περιοριστεί σε αυτούς τους δύο τομείς, με την επανεκκίνηση άλλων, κομβικών της οικονομικής δραστηριότητας, να εξετάζεται από την άνοιξη. Η σταδιακή άρση των περιορισμών δεν συνεπάγεται απαραίτητα και άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία, καθώς ο κίνδυνος από ενδοοικογενειακή διασπορά και επισκέψεις σε γνωστούς και φίλους καραδοκεί.