Σε πρωτοφανή σύγχυση παραμένει η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, καθώς το αφήγημα του Μαξίμου έχει αρχίσει να… μπάζει νερά από παντού. Μετά τον Άκη Σκέρτσο, ήρθε σήμερα η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Βουλή, να προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα. Ο υπουργός Επικρατείας ομολόγησε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε την ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία για βιασμό. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ισχυριστεί ότι η παραίτηση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, είχε γίνει για «προσωπικούς λόγους».
Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι το υπουργείο δεν είχε ενημερωθεί ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα, για την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης όμως, προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα και παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η κυβέρνηση δεν έλεγε κουβέντα για τους λόγους παραίτησης Λιγνάδη, επειδή «έχουμε θεσμική αντίληψη τον πραγμάτων. Δεν τον διαπομπεύσαμε, δεν τον ρίξαμε στα σκυλιά».
Στο σημείο αυτό, βέβαια, οφείλει ο υπουργός Επικρατείας να διευκρινίσει, ποιούς εννοεί με τη λέξη «σκυλιά».
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Λιγνάδης κέρδισε 15 μέρες από την ολιγωρία Μενδώνη;
Μετά τις δηλώσεις αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει ότι επιεβαιώνεται το γεγονός ότι οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού ήταν «όχι μόνο σε γνώση αλλά κατ΄εντολή του κ. Μητσοτάκη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει, ακόμη, σοβαρά ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η πρωτοφανής στήριξη του κ. Γεραπετρίτη στην «άξια υπουργό» με το «άριστο έργο» κα Μενδώνη επιβεβαιώνει πως οι χειρισμοί της Υπουργού Πολιτισμού ήταν όχι μόνο σε γνώση αλλά κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική του ευθύνη για την προσπάθεια συγκάλυψης είναι προφανής απαράγραπτη.
Περιμένουμε ακόμα τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει:
Γιατί δεν υπήρξε προσφυγή στη Δικαιοσύνη στις 6/2 όταν έγινε η καταγγελία του Νίκου Σ. , εφόσον έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση παραδέχεται πως οδήγησε στην παραίτηση Λιγνάδη, διαψεύδοντας τους προηγούμενους ισχυρισμούς Ταραντίλη και Μενδώνη;
Γιατί η κα Μενδώνη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι την ίδια μέρα, στις 19/2, κατατίθεται μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα;
Κέρδισε ή όχι πάνω από 2 εβδομάδες ο κ. Λιγνάδης ώστε να προετοιμαστεί με την ησυχία του και να εξαφανίσει τυχόν επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιον ή και ενδεχόμενο κύκλωμα με άλλα πρόσωπα;
Έχει γίνει έρευνα στο σπίτι και τους ηλεκτρικούς υπολογιστές του κ. Λιγνάδη από τις Αρχές, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σχετικών αδικημάτων για τυχόν αποδεικτικά στοιχεία;
Έχει γίνει κατάσχεση του κινητού του και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του για να δουν οι Αρχές με ποιους ανθρώπους είχε επικοινωνία; »
Η ομιλία Γεραπετρίτη ήρθε κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης που είχε ο υπουργός Επικρατείας με τον τομεάρχη προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.
Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απέρριψε την κριτική προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την οποία στήριξε πλήρως, υποστηρίζοντας ότι «έχει επιτελέσει άξιο έργο» και πως έχει «απεμπλέξει τεράστια προβλήματα» στον χώρο το πολιτισμού.
«Τι καταμαρτυρείτε στην κ. Μενδώνη; Ότι δεν είχε καλό επικοινωνιακό χειρισμό; Αναφερθήκατε σε συγκάλυψη; Γνωρίζαμε εμείς ότι ο άνθρωπος είναι αυτής της ποιότητας και τον διορίσαμε; Υπάρχει κάποιος που να θεωρεί ότι τον ξέραμε και τον διορίσαμε;» είπε με επιθετικό ύφος, ενώ κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ημερών από πολλά στελέχη της κυβέρνησης, απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το hashtag που ταυτίζει τη ΝΔ με παιδεραστές.
Και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση είτε να αποκηρύξει τον Κώστα Βαξεβάνη, για ισχυρισμούς του σχετικά με την υπόθεση, διαφορετικά όπως είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρέπει «να έρθει στη Βουλή και να αποκαλέσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παιδεραστές.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, αφού καταδίκασε τη χυδαιότητα του hashtag, κάλεσε με τη σειρά του τον υπουργό Επικρατείας να καταδικάσει τη «χυδαιότητα Χρυσοχοΐδη», που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι.
Αντιδρώντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τον Γιάννη Ραγκούση «αγωγό δημαγωγίας» και «πρωτομάστορα του συμψηφισμού», υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν έχει σχέση με τη συζήτηση στη Βουλή.
Όσον αφορά το γεγονός που επισήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης, ότι δεν διατάχθηκε κατ’ οίκον έρευνα, ούτε έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικά αρχεία, ούτε υπήρξε άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας, πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου «κι αυτό ισχύει για όλους».
Και προσπάθώντας να αλλάξει την πορεία της συζήτησης, μίλησε για «κοινωνικό απόστημα που διατρέχει όλη την κοινωνία», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το πλαίσιο, που θα ενθαρρύνει την αποκάλυψη και θα προστατεύει τα θύματα.
«Η υπόθεση Λιγνάδη αποκαλύφθηκε επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης και επί ημερών αυτής της κυβέρνησης θα δικαστεί», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πηγή: efsyn.gr.