Στην ανάδειξη της πολιτικής ευθύνης για το σκάνδαλο Λιγνάδη στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την ποιότητα του δημόσιο διαλόγου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαιτέρως στην πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη για την πολιτική κάλυψη που παρείχε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία όμως όπως επισήμανε απουσίαζε σήμερα από τα έδρανα. Έθεσε ερωτήματα για τους χειρισμούς του υπουργείου, μίλησε για σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη και καταλόγισε στον πρωθυπουργό πολιτική κάλυψη τη στιγμή που όλος ο κόσμος των τεχνών και του πολιτισμού αλλά και βουλευτές της ΝΔ, της ζητά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη από ευθιξία και να παραιτηθεί.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αποπροσανατολισμό της συζήτησης από την ουσία, ορίζοντας ως αντικείμενο της συζήτησης την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Όμως, όπως είπε η ουσία είναι το πολιτικό σκάνδαλο Λιγνάδη και τα ίδια τα θύματα και το μήνυμα που πρέπει να τους δοθεί δηλαδή η ενθάρρυνση και η στήριξη να μιλήσουν.
«Ας αναρωτηθούμε όλοι μας υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν ένα πολιτικό σκάνδαλο?
Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη και χοντροκομμένη και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
«Μόνη της ενέργησε η Μενδώνη;»
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη διερωτήθηκε αν ενέργησε αυτοβούλως, θέτοντας μια σειρά ζητήματα:
- Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδης
- Από μόνη της κατήργησε τον διαγωνισμό και να διορίσει τον Λιγνάδη που δεν τον γνώριζε;
- Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του;
- Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη»;
«Διαφορετικά αντανακλαστικά για Μπεκατώρου και Λιγνάδη»
Αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Γεραπετρίτη σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση ζήτησε παραίτηση Λιγνάδη αλλά δεν το αποκάλυψε αμέσως για να «μην τον ρίξει στα σκυλιά». Και απεύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερώτημα αν η πρώτη έγνοια της κυβέρνησης όταν ήρθε σε γνώση της η υπόθεση ήταν ο Λιγνάδης και η μη διαπόμπευσή του και όχι τα θύματα.
Διερωτήθηκε επίσης τι σήμα δόθηκε στην κοινωνία όταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ επιτέθηκε στο Σωματείο των Ηθοποιών με σκαιούς χαρακτηρισμούς, βάζοντάς του την κομματική ταμπέλα και κατηγορώντας το για πολιτικές σκοπιμότητες.
Διαπίστωσε διαφορετική διαχείριση της υπόθεσης Μπεκατώρου, για την οποία είπε ότι την ευχαριστεί που βοήθησε να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, από την υπόθεση Λιγνάδη: «Γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που επιδείξατε και στην περίπτωση Μπεκατώρου;».
Εξέφρασε την απορία γιατί ο πρωθυπουργός την στηρίζει με τόσο πάθος: «Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό». «Παραμένετε πολιτικά ακάλυπτος όσο καλύπτετε την υπουργό» σημείωσε.
«Οχι» στην «ασυδοσία του πληκτρολογίου»
Στην επίθεση Μητσοτάκη για τα «τρολ» του διαδικτύου, , το γνωστό χάσταγκ, αλλά και όσα διακινήθηκαν τις τελευταίες μέρες από πρόσωπα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ (κατονόμασε Π. Πολάκη, Κ. βαξεβάνη, Α. Τσέκερη) ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να διαχωρίσει τη θέση του από όσα ανεύθυνα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μίλησε για «ασυδοσία του πληκτρολογίου», πλευρά απ’ όπου έχει δεχτεί και ο ίδιος άθλιες επιθέσεις, τις οποίες ο πρωθυπουργός ποτέ δεν καταδίκασε. Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εξουδετέρωσε την κατηγορία Μητσοτάκη περί υποκίνησης και κάλυψης ενός τοξικού λόγου στο διαδίκτυο σε βάρος της κυβέρνησης.
«Ήσασταν μόνιμος αναμεταδότης των τρολ»
Όσο για το θέμα της συζήτησης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή όχι για να κάνει μαθήματα για την ποιότητα του διαλόγου της δημοκρατίας αλλά για να δώσει μαθήματα υποκρισίας. «Εν ονόματι των θεσμών έχετε προβεί στα μεγαλύτερα ατοπήματα που αλλάζει το νόμο όταν δεν τον βολεύει», είπε.
Πρόσθεσε ότι σοβαρός διάλογος δε γίνεται μόνο με λόγια,διαξιφισμούς κι επικοινωνιακά τεχνάσματα αλλά και με πράξεις, αλλά η πράξη λέει είπε, ότι, «είστε αλλεργικός στον αντίλογο δυσανεκτικός στην κριτική».
Ποιον διάλογο επικαλείστε αναρωτήθηκε και έφερε ως παράδειγμα τόσο την περιορισμένη λειτουργία της Βουλής με αφορμή την πανδημία αλλά και το ότι διατηρεί στη θέση της την Λ. Μενδώνη όταν τόσοι ζητούν την παραίτησή της.
Όσο δε για τον πολιτικό πολιτισμό που θυμηθήκατε εν μέσω του σκανδάλου σημείωσε μεταξύ άλλων πως όσο ο Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε «μόνιμος αναμεταδότης των τρολ του διαδικτύου».
«Δεν λέγατε ότι ανταλλάξαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις;».
«Δεν ξεπήδησε από αυτό το βήμα που τώρα αγορεύετε, για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;».
«Η κάθαρση να ξεκινήσει από εσάς»
Χαρακτήρισε ατυχή επιλογή την προσπάθεια Μητσοτάκη να μετατρέψει τη συζήτηση για ένα ειδεχθές σκάνδαλο σε συζήτηση για την ποιότητα του διαλόγου ενώ ανέφερε πως από τη σημερινή συζήτηση πρέπει να βγει ένα μήνυμα ότι στην προσπάθεια της εξουσίας να υπάρξει συγκάλυψη πρέπει να υπάρχει κι ένα όριο.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι είναι η κυβέρνηση η οποία προκαλεί τα προβλήματα με την αλαζονική της συμπεριφορά, τα μειωμένα αντανακλαστικά, την χαμηλή ενσυναίσθηση». Ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει αυτοκριτική και να μην αναζητά ευθύνες σε άλλους: «Το πρόβλημα είστε εσείς και από κει πρέπει να αρχίσει η κάθαρση» κατέληξε.