Αντιφατικά μηνύματα για την εξέλιξη της πανδημίας, τη διάρκεια των μέτρων και το άνοιγμα σχολείων και αγοράς στέλνουν στο κοινό τόσο οι ειδικοί όσο και κυβερνητικοί παράγοντες, την ίδια στιγμή που τόσο το σύστημα υγείας όσο και η οικονομία ασφυκτιούν.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα στα Σαββατοκύριακα έφερε ουρές στα σούπερ μάρκετ και γενικά μεγαλύτερη κινητικότητα στους δρόμους τις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορίας. Μάλιστα όσο μεγαλώνει η μέρα και στις 6 υπάρχει ακόμη το φως της μέρας, τόσο περισσότερο δυσκολεύονται όσοι κλείνονται στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα και δεν μπορούν να βγουν για ένα περπάτημα ή για μια βόλτα με το ποδήλατο.
Με βάση όλα αυτά που δημιουργούν αντίθετο επιδημιολογικό αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο του μέτρου, κόμματα, γιατροί, μέλη της επιτροπής ακόμη και τα σούπερ μάρκετ – ζητούν να αλλάξει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή στην Αττική.
Το μέτρο έχει αρακτηριστεί «λάθος» από αρκετούς. Ακόμα και σήμερα η Ματίνα Παγώνη ζητάει να αλλάξει.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα κοροναϊού, ενώ εξήγησε γιατί δεν αποδίδει το lockdown.
Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400. «Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.
Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.
Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.
Ζήτησε τέλος ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Καμία μείωση στο ιικό φορτίο κοροναϊού δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαίδης.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής τα στοιχεία αυτά προέκυψαν χθες το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή.
«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» είπε συγκεκριμένα.
Ο κος Θωμαΐδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.
«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.
Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο εκτίμησε σε συνέντευξή της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.
Όσον αφορά τα καταστήματα, η κύρια Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος. Παράλληλα τόνισε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.
Σε κάθε περίπτωση η ειδικός παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά. Όπως τόνισε η κα Παγώνη χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ, ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.
Λίγη ακόμα υπομονή και προσοχή από τους πολίτες καθώς το τρίτο κύμα βρίσκεται στο πικ του ζήτησε το πρωί της Τρίτης ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Ο καθηγήτης, έκρουσε λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως σημείωσε η πανδημία στην χώρας παραμένει σε έξαρση.
«Είμαστε σε οξεία φάση του τρίτου κύματος και θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαρτίου» είπε ο Ν. Καπραβέλος, μιλώντας στο Open και τονίζοντας τον κίνδυνο ολίσθησης που ελλοχεύει.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις λέγοντας πως «ευτυχώς οι μεταλλάξεις δεν είναι ανθεκτικές στα εμβόλια. Εμβολιασμοί και ανοσία κρατούν χαμηλά τη θνητότητα».
Ο Ν. Καπραβέλος τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων έχει κατέβει και πλέον «βλέπουμε μεσαίες και όχι μεγάλες ηλικίες στα νοσοκομεία. Η κατάσταση προς το παρόν φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη», σημείωσε.
«Η απειλή ενός πολυεθνικού στελέχους θα αλλάξει όλους τους κανόνες. Αν μεταλλαχθεί ο ιός θα είναι σα να ξεκινάμε από την αρχή», προειδοποίησε παράλληλα.
Πάντως ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «φτάνουμε στο τέλος, χρειάζεται υπομονή».