Αλγεινή εντύπωση αλλά και μείζον πολιτικό θέμα προκαλεί η ουσιαστική κατάργηση εν κρυπτώ της Επιτροπής Διερεύνησης Αστυνομικής Βίας, πράγμα το οποίο αποκάλυψε, χθες ο ίδιος ο πρόεδρός της καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.
Όπως διευκρινίζει, «η εν λόγω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».
«Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα», προσθέτει.
Την πενταμελή επιτροπή για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας είχε συστήσει τον Νοέμβριο του 2011 με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Πρόεδρος της επιτροπής είχε ορισθεί ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.
Αντικείμενο της επιτροπής, σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ, θα ήταν η «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, στα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής συγκαταλέγονται η Β. Χρήστου, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, και ο Β. Μάλλιος διδάκτωρ Νομικής ΕΚΠΑ, εκπρόσωπος του υπουργείου στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Κανείς τους δεν μίλησε όταν αυτή καταργήθηκε.