Από το πρωί του Σαββάτου τα Γιάννενα και η Κατερίνη άλλαξαν χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη και εισήλθαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).
Για την ηπειρωτική πρωτεύουσα η εξέλιξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, όπως και για το Μέτσοβο, που μπήκε μαζί της στο «βαθύ» κόκκινο, λόγω της κλιμακούμενης αύξησης της διασποράς τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Κατερίνη λίγοι περίμεναν την αλλαγή της εικόνας, μέχρι την περασμένη Πέμπτη, όταν τα αποτελέσματα των rapid tests εξέπεμψαν σήμα κινδύνου.
16% θετικότητα σε rapid test «κοκκίνισε» την Κατερίνη
Σε 150 rapid tests που έγιναν την Πέμπτη στο χωριό Ανδρομάχη του Δήμου Κατερίνης, με τη διαδικασία των drive through, βρέθηκαν 24 θετικά (ποσοστό θετικότητας 16%). Το γεγονός χτύπησε «καμπανάκι». «Επικοινώνησαν μαζί μας από τον ΕΟΔΥ και μας ενημέρωσαν πως αυτό το γεγονός σημαίνει ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται. Γι αυτό το λόγο ελήφθη η απόφαση να μπούμε σε βαθύ κόκκινο», είπε στο Euro2day.gr ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος.
Παρά το γεγονός ότι η καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων στην Πιερία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση (16,71 κρούσματα σε κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών και 20,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό), η κρυφή διασπορά επέβαλε τη λήψη μέτρων. «Υπάρχουν οι μεταλλάξεις με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και οι ασυμπτωματικοί ή όσοι νοσούν με ήπια συμπτώματα και δεν καταγράφονται. Αυτό φόβισε τον ΕΟΔΥ και αυστηροποίησε τα μέτρα», εξήγησε ο κ. Κουκοδήμος.
Από το πρωί του Σαββάτου ο ίδιος δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από ανθρώπους της αγοράς, που διαμαρτύρονται και ζητούν να πληροφορηθούν τι συνέβη. «Υπάρχει σοβαρό θέμα με το εμπόριο. Μέχρι την Παρασκευή δούλευε εν μέρει με το click away, τώρα κλείνει κι αυτό που έδινε έστω και πενιχρά έσοδα. Ο κόσμος της αγοράς έχει μεγάλη αγωνία για το αύριο», σημείωσε.
Την 1η Δεκεμβρίου, όταν η Πιερία «έβραζε», μαζί με τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ο Δήμος Κατερίνης πρωτοτύπησε, με μια ρηξικέλευθη παρέμβαση για την μείωση της κινητικότητας στην πόλη: ξήλωσε όλα τα παγκάκια από πάρκα και πλατείες. Τέσσερις μήνες μετά, αυτά παραμένουν αποθηκευμένα και σύμφωνα με τον δήμαρχο Κατερίνης θα βγουν από τις αποθήκες τον Απρίλιο. «Το μέτρο απέδωσε πάρα πολύ. Μειώθηκαν εντυπωσιακά οι συγκεντρώσεις σε πάρκα και πλατείες, γιατί ο κόσμος δεν είχε πού να καθίσει», ανέφερε.
Ιωάννινα: Μνημόσυνα και κινητικότητα
Κηδείες, μνημόσυνα, κοινωνικές συναναστροφές σε σπίτια και κινητικότητα των νέων στα πάρκα αύξησαν προοδευτικά τη διασπορά του κορωνοϊού στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία από το πρωί του Σαββάτου επανήλθε μετά από μήνες σε καθεστώς σκληρού lockdown. Η πόλη είχε βρεθεί ξανά σε «βαθύ κόκκινο» τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά κατάφερε μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα να περιορίσει στο ελάχιστο τα κρούσματα και να κερδίσει γρήγορα την χαλάρωση των μέτρων. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, και καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, πιστεύει πως κι αυτή τη φορά θα επαναληφθεί το ίδιο.
«Το μέτρο έχει κυρίως προληπτικό χαρακτήρα. Από τα μέσα Φεβρουαρίου βλέπουμε μια αυξητική τάση στα κρούσματα, η οποία κάποιες μέρες έφτασε σε ανησυχητικά επίπεδα. Σε συνδυασμό με την επικράτηση του βρετανικού στελέχους και την αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία μας, κρίθηκε πως έπρεπε να προσέξουμε λίγο περισσότερο», είπε στο Euro2day.gr και πρόσθεσε: «Η κόπωση στον κόσμο είναι εμφανής και η τήρηση των μέτρων είναι πλημμελής. Οι νέοι μαζεύονται σε πάρκα και πλατείες, πολλοί δεν προσέχουν, γίνονται κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις και μνημόσυνα, συναντήσεις από σπίτι σε σπίτι. Όλα αυτά επιβαρύνουν την εικόνα».
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε πρόσφατα με αφορμή δηλώσεις του ίδιου και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, για τις διακομιδές ασθενών από την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ο κ.Ελισάφ διευκρίνισε πως δεν τάχθηκε ποτέ εναντίον αυτών των διακομιδών. «Είναι μια αναγκαιότητα και υποχρέωσή μας να εξυπηρετήσουμε τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα καλής περίθαλψης στη γειτονική χώρα. Αυτό που είπαμε είναι πως αυτό πρέπει να γίνεται με οργανωμένο τρόπο και να διαμοιράζεται σε όλα τα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας», είπε, προσθέτοντας πάντως πως το γεγονός δεν έχει επίπτωση στην διασπορά, παρά μόνο στην αύξηση της πίεσης στο νοσοκομείο.