Η τέως μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Ζανίν Άνιες παρουσιάστηκε χθες μέσω βιντεοσύνδεσης για πρώτη φορά ενώπιον ενός δικαστή, κατηγορούμενη για υποκίνηση πραξικοπήματος ενάντια στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.
Η Άνιες, μαζί με τους πρώην υπουργούς Ενέργειας Ροντρίγκο Γκουσμάν και Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα της κυβέρνησής της, κατηγορούνται για στάση, τρομοκρατία και συνωμοσία.
Ο εισαγγελέας Χάρολντ Χαραντίλια δήλωσε πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν συμμαχικές δυνάμεις ασφαλείας για να εξωθήσουν σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο Έβο Μοράλες μετά από τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2019 και «κατασκεύασαν» γεγονότα στο πολιτικό κενό που ακολούθησε για να τοποθετήσουν την Άνιες μεταβατική πρόεδρο.
Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση της Άνιες και των υπουργών για έξι μήνες, εν αναμονή της δίκης τους, επικαλούμενος κίνδυνο διαφυγής της κατηγορουμένης τέως προέδρου, καθώς όπως είπε, είχε «επιδέξια κρυφτεί» στο σπίτι ενός γείτονα στην κεντρική πόλη Τρινιδάδ όταν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής το Σάββατο.
Σύμφωνα με ένα ένταλμα σύλληψης που περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταζητούνται επίσης αρκετοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Άνιες μαζί με στελέχη της αστυνομίας, του στρατού και της αντιπολίτευσης.
Οι συλλήψεις και οι απαγγελίες κατηγοριών κατά μελών της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης αποτελούν μια απότομη αλλαγή πορείας από τον πρόεδρο Λούις Άκρε, ο οποίος είχε δεσμευτεί να «ανοικοδομήσει και να σταθεροποιήσει» τη χώρα όταν το κόμμα του Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ξανά τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι συλλήψεις προκάλεσαν την οργή των ηγετών της αντιπολίτευσης που κάλεσαν σε λαϊκή εξέγερση ενάντια σε μια «δικτατορία» και ανησυχίες από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν ανακοινώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο προτρέποντας τη Βολιβία να ακολουθήσει σύννομες διαδικασίες και να διασφαλίσει ότι οι δίκες θα διεξαχθούν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Η 53χρονη Άνιες απορρίπτει τις εις βάρος της κατηγορίες χαρακτηρίζοντας αυτές «πολιτική δίωξη» και επέμεινε ότι συμμετείχε σε μια «συνταγματική διαδοχή» όταν αντικατέστησε τον Μοράλες στην προεδρία μετά την παραίτησή του.
Απηύθυνε έκκληση στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουν παρατηρητές για να αξιολογήσουν τις διώξεις εναντίον της και εναντίον των συναδέλφων της, και υποστήριξε ότι πρέπει να απολαύει ασυλίας ως πρώην πρόεδρος.
Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, λόγω της σύγχυσης που επικράτησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ακολούθησε έκρηξη βίας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι.
Με φόντο τις συνεχείς διαδηλώσεις, η αστυνομία αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές και ο στρατός απέσυρε τη στήριξή του στον Μοράλες ο οποίος τελικά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και αυτοεξορίστηκε, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Επέστρεψε στη Βολιβία μετά τη νίκη του Λούις Άκρε, στενού συμμάχου του, στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.