Σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει η εικόνα της Ακρόπολης, εξαιτίας των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Ιερό Βράχο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου άνοιξαν έπειτα από αρκετούς μήνες lockdown τις πύλες τους οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ξανά την Ακρόπολη και να δουν τις αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί. Εδωσαν επίσης τη δυνατότητα σε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) να επισκεφτεί τον «Ιερό Βράχο».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρχαιολόγοι έβγαλαν εισιτήριο ελευθέρας αφού η σχετική άδεια αυτοψίας δεν τους δόθηκε ποτέ, παρότι είχαν καταθέσει σχετικό αίτημα απ’ τις 13 Δεκεμβρίου του 2020 στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η αυτοψία τότε ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, έπειτα από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας όπως είχε ειπωθεί στους εκπροσώπους του ΣΕΑ.
Σε ανάρτηση της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, αναφέρει: «Ανεβήκαμε λοιπον στην Ακρόπολη σήμερα, με το εισιτηριάκι το ελευθέρας στο χέρι (μη μας πουν ότι δεν πηγαμε ως… τουρίστες και παρεξηγηθεί η πολιτική ηγεσία!) και αντικρύσαμε αυτά που βλέπετε… Έχω πολλά μα πάρα πολλά να πω, αλλά για την ώρα απλώς αφήνω αυτές τις φωτογραφίες εδώ. Ειδικά η προτελευταία είναι από τις αγαπημένες μου, έχει και θάλασσα, βέβαια δεν καταλαβαίνεις ότι είναι τραβηγμένη από το ΒΡΑΧΟ της Ακρόπολης, αλλά ντάξει μωρέ, καλή καρδιά. Στην προπροτελευταία, αν είχε λίγη θάλασσα, θα βάζαμε και δέστρες, αλλά αυτά ειναι οι αδικίες της ζωής: όταν κάνουν τέτοια έργα στα αλιευτικά καταφύγια δεν τα πουλάνε για μεγάλη μουρη και δεν τους τα χρηματοδοτεί ο Ωνάσης…».
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού, ενώπιον των αντιδράσεων για τα έργα τσιμεντόστρωσης στην Ακρόπολη είχε υποστηρίξει ότι «με τα έργα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη, ο Ιερός Βράχος καθίσταται – για πρώτη φορά – απολύτως προσβάσιμος όχι μόνον στα ΑμεΑ, αλλά και σε πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας».
Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι «οι διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Ο επισκέπτης θα έχει για πρώτη φορά την εικόνα που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι».
Οι χρήστες των social media υπογραμμίζουν πως η εικόνα του Ιερού Βράχου αλλοιώθηκε σε μεγάλο βαθμό και κάνουν λόγο για «τσιμέντωμα» και «αποκρουστική εικόνα», ακόμα και για «βεβήλωση του μνημείου».
'Εχετε δει ποτέ τσιμέντο σε αρχαία με μπαλώματα από βράχο; Μόλις το έκανε η κα Μενδώνη στην Ακρόπολη…
via #Αθηνολογιο pic.twitter.com/xh0V5z1fZ3— Charlie Brown (@The_AngryDuck) March 22, 2021
Μόνο όποιος δεν έχει ανέβει ποτέ ως τώρα στην Ακρόπολη μπορεί να μην ενοχληθεί από αυτή την εικόνα.
(πάντως όταν κάνουν τέτοια έργα στα αλιευτικά καταφύγια δεν τα πουλάνε για μεγάλη μουρη και δεν τους τα χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Ωνάση…)#Μενδωνη_παραιτησου pic.twitter.com/sinWrOn5lr— Δέσποινα Κουτσούμπα (@dkutsumba) March 23, 2021
https://twitter.com/magda_tou_jesus/status/1374071668864380928?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1374071668864380928%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Fellada%2F150679_nees-fotografies-politon-apo-tsimentoma-stin-akropoli-antio-iere-brahe