Μπορεί ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να προσαχθεί στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν επί της θητείας του; Ναι, κατά τον συγγραφέα Μαρκ Έλσμπεργκ.
Ανήκουστο! Με το που προσγειώνεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντάγκλας Τάρνερ συλλαμβάνεται από την ελληνική αστυνομία. Ο μέχρι πρόσφατα ισχυρότερος άνδρας στον κόσμο μαθαίνει προς μεγάλη του έκπληξη ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει ένταλμά σύλληψής του. Ως ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θεωρείται συνυπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν. Μ’ αυτή τη χωρίς προηγούμενο επιχείρηση, που προκαλεί δέος σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινά το τελευταίο θρίλερ του Αυστριακού συγγραφέα μπεστ σέλερ Μαρκ Έλσμπεργκ με τίτλο «Η υπόθεση του προέδρου». Με πολύ σασπένς ο Έλσμπεργκ περιγράφει την αντιπαράθεση του πολιτικού, το ονοματεπώνυμο του οποίου ξεκινά μάλλον όχι τυχαία με τα αρχικά του Ντόναλντ Τραμπ, με τους αστυνομικούς που επικαλούνται το ένταλμα ενός δικαστηρίου των Ην. Εθνών αλλά και την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας.
Εννοείται ότι οι ΗΠΑ δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Από τη μια θεωρούν έναν πρώην πρόεδρο ταμπού κι από την άλλη ως γνωστόν δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, όταν πρόκειται για Αμερικανούς πολίτες. Και βέβαια ο Τάρνερ έχει τη δική του άποψη για τα πράγματα: «Το ζήτημα δεν είναι νομικό. Είναι θέμα εξουσίας! Και ως τέτοιο δεν μπορεί να κριθεί από δικαστές ή εισαγγελείς, αλλά μόνο από πολιτικούς.» Είναι εύκολο να φανταστούμε υπό ποια πίεση βρίσκεται ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ. Ναι μεν δεν δίνει δεκάρα για τον προκάτοχό του, από την άλλη όμως δεν μπορεί να δείξει αδυναμία λίγους μήνες πριν από την ενδεχόμενη επανεκλογή του. Διαβεβαιώνει λοιπόν σε διάγγελμά του προς την υφήλιο ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ό, τι περνάει από χέρι της για να αποκαταστήσει την εθνική της κυριαρχία που πλήττεται βάναυσα. Και όντως στέλνει στην Αθήνα έναν από τους συμβούλους του μαζί με ένα επιτελείο δικηγόρων, για να πετύχουν δικαστικά κατ’ αρχήν την απελευθέρωση του Τάρνερ. Το βιβλίο είναι γεμάτο από συναρπαστικές σκηνές σε δικαστήρια.
Η Χάγη, η Ντάνα και ο πληροφοριοδότης
Εννοείται ότι οι Αμερικανοί έχουν έτοιμο σχέδιο δράσης, αν δεν βγάλουν άκρη με τα νομικά τερτίπια. Παράλληλα μπλοκάρουν όπως μπορούν τη δουλειά του Διεθνούς Δικαστηρίου. Πρώτη και καλύτερη το αντιλαμβάνεται η νεαρή νομικός Ντάνα που είχε σταλεί από τη Χάγη στην Αθήνα για να είναι παρούσα στη σύλληψη. Κάτι πάει στραβά και υποχρεώνεται να εκπροσωπήσει ενώπιον του ανακριτή το Διεθνές Δικαστήριο. Από τη στιγμή εκείνη μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των Αμερικανών και παίρνει μια γεύση των διαθέσιμων «μεθόδων» για να βγει ο Τάρνερ από την ελληνική φυλακή. Η αμερικανική κυβέρνηση τέλος είναι πεπεισμένη ότι θα πρέπει να υπάρχει στις τάξεις της κάποιος πληροφοριοδότης που διοχετεύει επιβαρυντικά έγγραφα για τη δράση στο Αφγανιστάν. Όντως εμφανίζεται στην πλοκή ένας νεαρός που ζει στη Γερμανία και έχει κάθε λόγο να φοβάται για τη ζωή του.
Στο θρίλερ «Η υπόθεση του προέδρου» ο Μαρκ Έλσμπεργκ καταφέρνει να πλάσει ένα συναρπαστικό θρίλερ πάνω σε ένα πολύπλοκο πολιτικό και νομικό καμβά. Η δράση του έργου εκτείνεται σε λίγες μόνο μέρες, αλλά είναι γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις. Ο συγγραφέας διηγείται την ιστορία του σε πολλά μικρά κεφάλαια, γεμάτα αναπάντεχες καμπές και στιγμές αγωνίας.
Πηγή: DW