Ένα απίστευτο περιστατικό προσαγωγής του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Documento, διαδραματίστηκε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων όταν η φρουρά του Μένιου Φουρθιώτη (που η ΕΛΑΣ αρνείται ότι υπάρχει) προχώρησε στην κράτηση του Μάριου Ραφαήλ Μπίκου.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Documento ο φωτορεπόρτερ εξόργισε τον Μένιο Φουρθιώτη και τη φρουρά του όταν τράβηξε φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο παρουσιαστής είναι υπό ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση με θωρακισμένο υπηρεσιακό αυτοκίνητο της αστυνομίας.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι η ΕΛΑΣ εδώ και μέρες διαψεύδει τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας ότι ο παρουσιαστής φυλάσσεται και του έχουν παραχωρηθεί περιπολικά αυτοκίνητα της αστυνομία και φυσικά προσωπικό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento οι φωτογραφίες καταγράφουν τον Μ. Φουρθιώτη με συμβατικές πινακίδες που δε δηλώνονται και συνοδεία άλλων αστυνομικών με μηχανές.
Μάλιστα, ο ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε να συλληφθεί ο φωτορεπόρτερ παρά το γεγονός ότι η δικηγόρος του και η φρουρά του του συνέστησαν να μην προβεί σε αυτή την κίνηση. Ωστόσο, ο παρουσιαστής επέμενε λέγοντας: «θα το κάνω γιατί είναι του Documento».
Όλα τα παραπάνω εγείρουν νέα ερωτηματικά που οφείλει να απαντήσει τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η κυβέρνηση γενικότερα.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη που με νόημα διερωτάται «από πού σας κρατάει όλους;»
«ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η φρουρά του Φουρθιώτη, συνέλαβε τον φωτορεπόρτερ του Documento Μάριο Μπίκο, ο οποίος φωτογράφισε έξω από τα δικαστήρια την πολυμελή συνοδεία του και BMW θωρακισμένη της ΕΛΑΣ, που ο Χρυσοχοίδης μας λέει ότι δεν έχει. Από πού σας κρατάει όλους;».
Ανακοίνωση-καταπέλτη αναφορικά με τη φύλαξη του δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειοανατολικής Αττικής, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη φύλαξή του τις τελευταίες μέρες.
Στην ανακοίνωση οι αστυνομικοί δεν κατονομάζουν τον Μένιο Φουρθιώτη αλλά τον φωτογραφίζουν, καθώς γίνεται αναφορά στην «αστυνομική φύλαξη και ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου», που «τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα». Τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου έκανε έγγραφο σχετικά με τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάνε το Μένιο Φουρθιώτη.
Στην ανακοίνωση οι αστυνομικοί επισημαίνουν πως σε ότι αφορά τη φύλαξη υπάρχει «ευθύνη των ιθυνόντων αυταπόδεικτη και υπερχειλής όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής». Μάλιστα όπως αναφέρουν «πολλές φορές η σχετική απόφαση (εννοούν για τη διάθεση αστυνομικής δύναμης) είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Κάτι που οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να εκλείψει.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Τελευταία έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα η αστυνομική φύλαξη κι ασφάλεια τηλεοπτικού προσώπου και δημοσιογράφου, ο οποίος σε αλλεπάλληλες πολύωρες εκπομπές του τονίζει ότι δικαιούται πλήρους αστυνομικής προστασίας όλο το 24ωρο.
Αναπόφευκτα λόγω της ανάδειξης του όλου θέματος, πρέπει να τονισθεί ότι η νόμιμη ¨διάθεση¨ αστυνομικού προσωπικού είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη και διαδικασία στην οποία έχουν ρόλο η Δ/νση Προστασίας Επισήμων Προσώπων, Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η Γ.Α.Δ.Α., οι σχετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας με Αποφασιστική αρμοδιότητα, στο τέλος, του Γραφείου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο αποφασίζει σχετικά. Οι τυχόν ενδιάμεσες εκθέσεις και εισηγήσεις είναι απλώς γνωμοδοτικές και δεν παράγουν δέσμια θέση για το Γραφείο του Αρχηγού, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζει διαφοροποιημένα ή και διαφορετικά. Βεβαίως και οι αποφάσεις αυτές υφίστανται την κριτική της Κοινής Γνώμης και του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, όπως είθισται σε κάθε δημοκρατική Πολιτεία. Επίσης, εκεί ελάχιστοι γνωρίζουν με σαφήνεια την αίτηση ενδιαφερομένου και τα επικαλούμενα κρίσιμα στοιχεία του φακέλου που την συνοδεύουν, με αποτέλεσμα για κάποιες αποφάσεις η κριτική να είναι άδικη ή υπερβολική ως προς την ευθύνη των οργάνων.
Εκεί όμως που η ευθύνη των ιθυνόντων είναι αυταπόδεικτη και υπερχειλής είναι όταν αποφασίζεται η διάθεση αστυνομικού προσωπικού και ο τρόπος που διατίθεται, αναίτια εκθέτει αυτούς σε κίνδυνο υγείας και ζωής. Αυτά έχουν τονισθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης μας και από τον Πρόεδρο αυτής κ. Τσουμάνη Κωνσταντίνου. Πολλές φορές η σχετική Απόφαση είναι προφορική επικαλούμενη αόριστα επείγοντες λόγους, χωρίς καμία προετοιμασία και υποδομή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν δεν είναι ίδια πολιτισμένης Πολιτείας και σ΄ αυτά το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα έχει και λόγο και παρέμβαση, προστατεύοντας τη ζωή, την υγεία, το κύρος και την προσωπικότητα του εργαζόμενου αστυνομικού»