Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Amazon στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν το πρώτο συνδικάτο του κολοσσού, μια εξέλιξη που αναμένεται να αλλάξει άρδην τον χάρτη των εργατικών ενώσεων στις ΗΠΑ και να έχει σημαντική επίδραση και στην πορεία της πολυεθνικής από εδώ και στο εξής.
Η διαδικασία έχει τη στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, με κυρίαρχο το ρόλο του Μπέρνι Σάντερς στην πορεία διαμόρφωσης του συνδικάτου και της στήριξης των εργαζομένων της Amazon. Η Εθνική Ένωση Εργαζομένων (NLRB) αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας για να εντάξει το νέο συνδικάτο στην εθνική ένωση, δίνοντας το «πράσινο φως» για ανάλογες πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
«Η καμπάνια μας έχει ήδη οδηγήσει σε πολλές νίκες για τους εργαζόμενους. Γνωρίζουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας στην Ευρώπη έχουν κινητοιποιηθεί, έχουν διαμορφώσει τα δικά τους σωματεία κι είμαστε έτοιμοι κι εμείς να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μεγάλη εργατική κινητοποίηση. Θα προστατέψουμε και θα ενισχύσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, δεν θα αφήσουμε καμία εργοδοσία να μας ‘ξεζουμίζει’ για ψίχουλα, ούτε θα ανεχτούμε άλλο να παράγουμε εμείς και να επωφελείται μια πολύ μικρή, κλειστή ομάδα» τόνισε ο Στιούαρτ Άπελμπαουμ, επικεφαλής του νέου συνδικάτου στην Amazon, που αριθμεί προς το παρόν 5,800 μέλη.
Ο Μπέρνι Σάντερς, που από την πρώτη μέρα στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων, εξέφρασε τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες τους, ζητώντας από τον Τζεφ Μπέζο να αφήσει τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα δίκαιο και αξιοπρεπή μισθό και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
My question for Amazon’s Jeff Bezos is simple: When you have so much money, more money than can be spent in a million lifetimes, why are you trying so hard to defeat workers who are demanding decent pay and decent working conditions? pic.twitter.com/SON0CVTgGP
— Bernie Sanders (@BernieSanders) March 29, 2021
Από την πλευρά της η Amazon αντιτίθεται στη δημιουργία του συνδικάτου, πιέζοντας τα μέλη του να μην ψηφίσουν στις εκλογές του, προσλαμβάνοντας εξωτερικούς συμβούλους και πληρώνοντάς τους με 10,000 δολάρια την ημέρα για να διαλύσουν το συνδικάτο. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε ο Σάντερς στην Amazon, σύμφωνα με τον νόμο Pro Act, οι εργοδότες απαγορεύεται να μπλοκάρουν τους εργαζόμενους από το να ασκήσουν δικαιώματα όπως η ψήφος σε σωματεία, προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστούν οι πιέσεις και απειλές σύντομα η Amazon θα βρεθεί ενώπιον των αμερικανικών δικαστηρίων για παραβατική συμπεριφορά και αντεργατικές ενέργειες.
Πηγή: www.rosa.gr