Ακόμη και αν μείνουμε 15 ημέρες σπίτια μας, ως 25 Απριλίου περίπου θα βλέπουμε αύξηση αναγκών διασωλήνωσης, προειδοποίησε ο καθ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.
Τις επόμενες ημέρες «μπορούμε να δούμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, εξαρτάται από τις κινήσεις που θα κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς «τα 4.340 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες είναι κομμάτι της διαδρομής προς τα πάνω». Ακόμη και εάν αποδώσουν τα μέτρα που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, το αποτέλεσμα θα καταγραφεί μία ακόμη εβδομάδα μετά, «άρα και την επόμενη εβδομάδα αναμένουμε να έχουμε μία αυξητική πορεία».
Το χειρότερο είναι ότι είναι δεδομένο, όπως ξεκαθάρισε, το ότι θα υπάρξουν και άλλοι διασωληνωμένοι, καθώς «ακόμη και αν ξαφνικά κλειστούμε όλοι στο σπίτι για 15 ημέρες θα βλέπουμε αύξηση διασωληνωμένων, έχει ήδη συμβεί, ακόμη και αν πάρουμε τα μέτρα που συζητάμε. Μέχρι τις 25 Απριλίου περίπου θα βλέπουμε αύξηση των αναγκών για διασωλήνωση. Πρέπει να το δει το υπουργείο Υγείας, την διαθεσιμότητα του ιδιωτικού τομέα να βοηθήσει, να το δούμε πιο ολοκληρωμένα σε σχεδιασμό. Ειδικά εάν υπάρχει ανάγκη χαλάρωσης, πρέπει να δούμε και το εθνικό σύστημα Υγείας».
Η αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται είναι κατά τον ίδιο αποτέλεσμα τριών παραγόντων:
- 31% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω των μεταλλάξεων που έχουν κυριαρχήσει σε Αττική και Κρήτη, σταδιακά και στην Θεσσαλονίκη
- 25% μικρότερη απόδοση των περιοριστικών μέτρων λόγω της ελλιπούς εφαρμογής σε σχέση με το πρώτο lockdown
- 40% αυξημένη μεταδοτικότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το πρώτο τρίμηνο
Σχολιάζοντας την αντίστοιχη συζήτηση για μέτρα χαλάρωσης, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «από άποψη υγειονομικής ασφάλειας, το σωστό είναι να περιμένουμε λίγο ακόμα, είναι νωρίς για χαλάρωση. Όταν έρθουν τα self test τις πρώτες μέρες πολλοί θα τα κάνουμε με λάθος τρόπο. Μία εβδομάδα δεν θα έχουμε πλήρη αποτελεσματικότητα. Προσωπικά αν είχα επιλογή θα επέλεγα χαλάρωση από τις 12 Απριλίου, όχι από τις 5 Απριλίου. Από την άλλη, ξέρω ότι υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, σε επίπεδο επιβίωσης για πολλούς μικρούς καταστηματάρχες».
Τα μέτρα χαλάρωσης που συζητώνται προβληματίζουν, γιατί οποιοδήποτε μέτρο χαλάρωσης προφανώς αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό την δυνατότητα διασποράς. Αυτή την στιγμή, με τα μεταλλαγμένα στελέχη στο παιχνίδι, με 31% μεγαλύτερο ρυθμό διασποράς, αυτή η μικρή διαφορά, ένα +4%, +5%, +6% που μπορεί κάθε μέτρο χαλάρωσης να προσδώσει, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Πηγή: Η Αυγή