Ο πρώην υπουργός και εκ των πλέον στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, οδηγείται σε μία προανακριτική επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών (187) της Ν.Δ, του ΚΙΝ.ΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Πράξη που εκτοξεύει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση και βαθαίνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία ημέρα που σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (4.340) και περίπου 750 ασθενείς Covid δίνουν μάχη για τη ζωή τους εντός και εκτός ΜΕΘ.
του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ
Η εύκολη απάντηση που δίνουν οι κυβερνώντες είναι “Όλα στο φως”. Έχει ειπωθεί πλειστάκις από διαφορετικές κυβερνήσεις σε ανάλογες περιπτώσεις. Κανείς δεν θα κάνει τον κόπο να ιχνηλατήσει προσεκτικά το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, κανείς δεν θα ασχοληθεί ουσιαστικά με την υπόθεση. Οι “αρένες” επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους μόνο όταν χύνεται αίμα σε αυτές.
Εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μια πολιτική δίωξη που δείχνει να αφορά έμμεσα τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λόγω της προσωπική και πολιτικής σχέσης με τον παραπεμπόμενο) αφορά μόνο μια τυπική και “αναγκαστική” κοινοβουλευτική πράξη, ή επιχειρείται να δρομολογήσει, πιθανώς, πολιτικές εξελίξεις.
Σε μια ιδανική λειτουργία του πολιτικού συστήματος, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδιώκει την μέγιστη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και θα απέφευγε μια τόσο εκρηκτική κατάσταση. Θα ήταν αφελές να ανέμενε κανείς κάτι τέτοιο. Η Ν.Δ επικαλείται “αδιάσειστα” στοιχεία που δικαιολογούν την παραπομπή και, σε δεύτερο χρόνο, υπενθυμίζει την κυβερνητική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ με το σκάνδαλο της Novartis. Και η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες και απειλεί να φέρει εκείνη τις όζουσες υποθέσεις απευθείας αναθέσως της σημερινής κυβέρνησης όταν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Όπως είχε πράξει ως αξιωματική αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση. Η πόλωση διαιωνίζεται.
Δικαίως, ίσως, ορισμένοι θεωρούν πως η παραπομπή Παππά σχετίζεται με την έντονη πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση. Ένα αποτυχημένο lockdown, η κατάρρευση του ΕΣΥ, οι εσφαλμένοι χειρισμοί σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στο 2ο και 3ο κύμα, οι φαραωνικές παρενέργειες στην οικονομία και την αγορά, είναι αλήθεια πως δημιουργούν ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον.
Οι δημοσκοπήσεις –παρά τις διαφορετικές αναγνώσεις– το περιγράφουν ανάγλυφα. Το 60-70% των πολιτών εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, το πολιτικό κεφάλαιο της διαχείρισης του πρώτου κύματος έχει σχεδόν εξαντληθεί, και η ψαλίδα κλείνει. Όχι ακόμα τόσο ώστε να προκαλεί συνθήκες ανατροπής των συσχετισμών, πάντως με τέτοιο τρόπο που να αναγκάζει την κυβέρνηση να προβληματιστεί.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός (συνέντευξη στο “Βήμα”) απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εντός του έτους. Δεν επρόκειτο, βεβαίως, ποτέ να προαναγγείλλει ένας πρωθυπουργός μια τέτοια απόφαση στο πλαίσιο μιας συνέντευξης.Δεν συνέβη ποτέ και δεν θα συμβεί στο μέλλον. Οι σκέψεις, όμως, υπάρχουν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικές εισηγήσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Η παραπομπή Παππά θεωρείται πως μπορεί να συμβάλλει στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης λάβει μια τέτοια απόφαση. Ο πρώην υπουργός, και δι’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, θα βρίσκονται –όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές– υπό την πίεση του εκρηκτικού κλίματος που δημιουργεί η προανακριτική επιτροπή. Το παιχνίδι του δικομματισμού αναβιώνει, το πολιτικό τοπίο παίρνει φωτιά και όλα μαζί καλλιεργούν το προοίμιο μιας πολωτικής σύγκρουσης χρήσιμης για προεκλογικό “καύσιμο”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, εμφορούνται –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– από την πεποίθηση πως “ο Κυριάκος τον έχει τον Τσίπρα εύκολα”, και πως μια (διπλή) εκλογική αναμέτρηση θα προκαλέσει νέα (διπλή) ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα εκτός πολιτικού παιχνιδιού. Πώς, δηλαδή, θα αναζωπυρώσει την εσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα δρομολογήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παραλυτικά φαινόμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο –λένε κάποιοι- η Ν.Δ θα μηδενίζει το πολιτικό κοντέρ, θα αποκτήσει νωπή λαϊκή εντολή και διάδρομο ασφαλείας για μία νέα κυβερνητική θητεία, χωρίς την πίεση της αντιπολίτευσης.
Πολλά, βεβαίως, θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες. Ο στόχος είναι να ανοίξει η αγορά, να δημιουργηθούν ελπίδες επιστροφής σε κάποια κανονικότητα (σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό και τα self tests), ούτως ώστε να αναλάβει ο πρωθυπουργός να περιγράψει το αφήγημα μετά την πανδημία και να διεκδικήσει νέα λαϊκή εντολή τον Ιούνιο, η τον Σεπτέμβριο. Η προσδοκία των ευρωπαϊκών κονδυλίων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και η εξασφάλιση δημοσιονομικής ευελιξίας και για το 2022 θεωρείται πως μπορεί να επιδράσουν θετικά και να ανατάξουν τις απώλειες.
Τα παραπάνω συνδυάζονται με την βεβαιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου πως με έναν εσωστρεφή και πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσουν σχετικά εύκολα τον σκόπελο της απλής αναλογικής και θα εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στην δεύτερη αναμέτρηση με τον νέο εκλογικό νόμο. Η παραπομπή Παππά είναι ένα στοιχείο αυτής της συλλογιστικής. Δεν είναι μόνο η προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, διότι εάν κρίνει κανείς από τη δημόσια συζήτηση αυτό δεν θα συμβεί εύκολα καθώς υπερισχύουν τα μείζονα θέματα (υγειονομικά, επιβίωσης και οικονομίας) και ελάχιστοι ασχολούνται με τα …βοσκοτόπια και τον Καλογρίτσα. Ποιος θυμάται –πλην των “θερμόαιμων”-, άλλωστε, την παραπομπή Παπαγγελόπουλου;
Ακόμα κι αν ο Παππάς…ευλογεί τις πρόωρες εκλογές, πάντως, στο τέλος της ημέρας, μπροστά στις κάλπες θα αναμετρηθούν αφηγήματα εξόδου από την κρίση και πρόσωπα που μπορούν να τα υλοποιήσουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο μεν πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει την καχυποψία των πολιτών (γιατί χρειάζονται οι πρόωρες εκλογές αφ’ ης στιγμής διαθέτει άνετη πλειοψηφία και ικανό δημοσκοπικό προβάδισμα;), και, φυσικά, την απογοήτευση, ο δε Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει γρήγορα έτοιμο το δικό του σχέδιο και μια ομάδα μελλοντικής διακυβέρνησης που δεν θα παραπέμπει σε εκείνη της περιόδου 2015-19.