Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, και ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία, ζητά η ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας του ανοίγματος των λυκείων στις 12 Απριλίου.
Η ΟΛΜΕ, σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως «το μόνο “μέτρο” που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι το self-test» και «μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», επισημαίνοντας πως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι «η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».
Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση για «εμπαιγμό» σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, αναφέροντας πως στα Ειδικά Σχολεία που λειτουργούν κανονικά ελάχιστοι εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί, ενώ «στη Γενική Εκπαίδευση η πρόβλεψη της κυβέρνησης για παροχή μόνο των αδιάθετων εμβολίων σε εκπαιδευτικούς σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι εμβολιασμένοι οι εκπαιδευτικοί εγκαίρως, πριν το άνοιγμα των σχολείων»
Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΛΜΕ ζητά άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία στον εμβολιασμό, υλοποίηση του σχεδίου από σήμερα και μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τμήμα.
Επίσης, ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα των λυκείων, άμεσα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των μαθητών για τις τεράστιες ελλείψεις και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης ή της μη πρόσβασης σε αυτή, κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και του νέου συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια και μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε γυμνάσιο και λύκειο.
Σχολεία: «Μετά το Πάσχα οι αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Δημοτικών» – «Κλειδί» τα self test
Δεν θα ανοίξουν πριν το Πάσχα οι υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων, διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της επαναλειτουργίας των λυκείων σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων των σχολείων», είπε η κ. Κεραμέως το πρωί της Πέμπτης στον ANT1, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως το υπουργείο Παιδείας δεν θα εισηγηθεί επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων πριν το Πάσχα.
«Για πριν από το Πάσχα όχι. Ξεκίνησε το άνοιγμα των λυκείων, πηγαίνουμε βήμα βήμα. Δύο εβδομάδες μένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα, συνεχίζεται κανονικά η τηλεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες», είπε η κ. Κεραμέως.
Επιστροφή στα θρανία με δύο self tests την εβδομάδα για μαθητές – εκπαιδευτικούς
Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στη διαχείριση του τρίτου σφοδρού κύματος της πανδημίας εξελίσσεται βήμα βήμα με επόμενο «σταθμό» τη Δευτέρα 12 Απριλίου το καθολικό άνοιγμα των λυκείων με self test και αυστηρά μέτρα προστασίας από καθηγητές και μαθητές.
Το συμπληρωματικό εργαλείο του τεστ αυτοδιάγνωσης εντός δέκα ημερών αναμένεται να διατεθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ στο τραπέζι μπαίνει πλέον η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές.
Οι πρώτες ημέρες του ανοίγματος του λιανεμπορίου κύλησαν ομαλά, ωστόσο μετά την πολύμηνη καραντίνα οι πολίτες προσαρμόζονται σταδιακά στην ψυχολογία του καταναλωτή και οι έμποροι προσπαθούν με προσφορές και εκπτώσεις να τους προσελκύσουν. Ως κεντρική στρατηγική το Μαξίμου επενδύει σε «ανάσες ελευθερίας», προκειμένου το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τους το πρωθυπουργικό επιτελείο, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Πώς θα ανοίξουν τα λύκεια
Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι την προσεχή Δευτέρα τα μαθήματα στην τάξη, με 2 υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ η προσέλευση στους χώρους του σχολείου θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ και υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα. Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής. Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr. Εκεί αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ. Στην συνέχεια μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Παράλληλα υποχρεωτική είναι και η τήρηση των ήδη γνωστών μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού όπως:
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- χρήση αντισηπτικών,
- σχολαστικοί καθαρισμοί,
- τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων.
Στη συνέχεια, μετά τους μαθητές, θα ακολουθήσουν για self test οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στους εξής κλάδους:
- λιανεμπορίου
- επισιτισμού
- τουρισμού
- μεταποίησης
- μεταφορών
Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα κληθούν να δηλώνουν εάν βγήκε θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα self-test, σύμφωνα με οδηγίες όπως και στα σχολεία.