Η ιστοσελίδα parapolitika.gr αποκάλυψε σήμερα μία άγνωστη πτυχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την αγάπη του για το φενγκ-σούι και ιδιαίτερα στα βατραχάκια που υποτίθεται ότι συμβολίζουν την επιτυχία, την καλή τύχη, τη σοφία και τη μάθηση και την έμπνευση!
Σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Με μελετημένο “φενγκ σούι” το πρωθυπουργικό γραφείο του Μητσοτάκη», ο συντάκτης αναφέρει:
«Από φενγκ σούι ξέρεις; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει πάντως. Το πρωθυπουργικό του γραφείο είναι διακοσμημένο, ένα μέρος τουλάχιστον, σύμφωνα με τις επιταγές και τις συμβουλές του φενγκ σούι, που υπόσχεται ισορροπία, τύχη και ευημερία».
Αφορμή αποτέλεσε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star.
Το άρθρο αναφέρει ακόμη:
- Τα πέτρινα βατραχάκια, σε στάση διαλογισμού, είναι χαρακτηριστικά σύμβολα του φενγκ σούι και τα είδαμε να κοσμούν τόσο το γραφείο του, όσο και την βιβλιοθήκη του, ανάμεσα σε πολλά βιβλία.
- Ο χαμογελαστός βάτραχος δε σε στάση λωτού, συμβολίζει στο φενγκ σούι την ισορροπία ανάμεσα σε πνεύμα-σώμα-μυαλό.
- Το φενγκ σούι προτρέπει να τοποθετήσουμε έναν βάτραχο μέσα στον εργασιακό μας χώρο για να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητα, την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας, την προστασία από κάθε είδους απώλεια και κυρίως για να προσελκύσετε την επιτυχία, την καλή τύχη, τη σοφία και τη μάθηση και την έμπνευση. Βοηθάει επίσης σε μια ολοκληρωτική αναγέννηση που αναζωογονεί και οδηγεί σε νέες προοπτικές και καταστάσεις.
Το κείμενο, πάντως κλείνει με μια «μπηχτή»: «Αυτά βέβαια είναι οι ισχυρισμοί και οι προτροπές του φενγκ σούι. Το κατά πόσο είναι αποτελεσματικοί αυτό αφορά την υποκειμενική κρίση. Στην περίπτωση του πρωθυπουργού πάντως… χρειάζεται δουλίτσα ακόμη».
Εκείνο που δεν αναφέρει το άρθρο είναι βέβαια η αδυναμία που είχε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ή, πιο σωστά, οι ακροδεξιοί οπαδοί του για τα βατράχια και ιδιαίτερα για τον “Πέπε τον Βάτραχο” ,
Ο Πέπε (Pepe the Frog) υπήρξε ένα δημοφιλές καρτούν που δημιουργήθηκε από τον Ματ Φέρι, καλλιτέχνη και συγγραφέα παιδικών βιβλίων το 2005. Και τελικά είχε άσχημο τέλος, αφού ο ίδιος ο δημιουργός του αποφάσισε να τον σκοτώσει – συμβολικά – γιατί τον επέλεξαν για σύμβολο οι ακροδεξιοί ρατσιστές της alt-right.
Η ιστορία του Πέπε ξεκίνησε από τη σειρά «Boy’s Club» στο MySpace. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο βάτραχος κατάφερε να γίνει ένα πολύ διάσημο meme στο διαδίκτυο. Κι έζησε online για περίπου 12 χρόνια. Όλα άλλαξαν όμως όταν ξεκίνησε η προεκλογική καμπάνια για τις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ.
Η ακροδεξιά «alt-right» (εναλλακτική δεξιά) που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε τον Πέπε τον βάτραχο σαν σύμβολο στις καμπάνιες της. Τα μέλη της «alt-right» μεταξύ άλλων υποστηρίζουν την ανωτερότητα της λευκής φυλής. Έτσι ο Πέπε πολύ γρήγορα κατηγοριοποιήθηκε ως ρατσιστικό σύμβολο μίσους. Τον απεικόνισαν ως Αδόλφο Χίτλερ ή ως μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και κατέκλυσαν με τέτοιες εικόνες του τα social media. Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποίησε μέσω twitter μια φωτογραφία του Πέπε που παρίστανε τον ίδιο με το σύνθημα «Δεν μπορείτε να χτυπήσετε τον Τραμπ».
Το 2017 ο Πέπε προστέθηκε στη βάση δεδομένων του Συνδέσμου κατά της Δυσφήμισης μαζί με τη σβάστικα και το σύμβολο της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι οι ρατσιστές πήραν ένα δημοφιλές καρτούν και το διαστρέβλωσαν.
Ο Ματ Φέρι προσπάθησε να σώσει το δημιούργημά του ξεκινώντας μια διαδικτυακή καμπάνια υπό τον τίτλο «Save Pepe» (Σώστε τον Πέπε) και κατακλύζοντας το διαδίκτυο με τις «όμορφες και ειρηνικές» στιγμές του καρτούν. Προσπάθησε να αναστρέψει την σύνδεσή του με την λευκή υπεροχή και τον αντισημιτισμό, αλλά εις μάτην.
Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα του και να σκοτώσει «τον ειρηνικό και μάγκα βάτραχό» του, όπως τον αποκαλεί. Σε μια σελίδα του ανεξάρτητου περιοδικού κόμικ Fantagraphics, ο Πέπε κείτεται νεκρός μέσα σε ένα ανοιχτό φέρετρο και γύρω του βρίσκονται οι φίλοι του από το «Boy’s Club» να τον θρηνούν.
Τελικά, ο βάτραχος δεν έφερε καμιά τύχη ή επιτυχία στον Ντόναλντ Τραμπ…