Συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους δύο πολιτικούς να δηλώνουν ότι οι χώρες τους παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.
Σημειώνεται ότι ο Ντμπεϊμπά έφτασε στην Άγκυρα μαζί με σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο, με έναν από τους βασικούς στόχους να είναι η υπογραφή συμφωνιών, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Μεταξύ άλλων, ο Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε την ισχύ του πλαισίου των συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία περαιτέρω συμφωνιών με την Τουρκία που αφορούν σε ενέργεια και κατασκευές.
«Ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για τη συμφωνία που έγινε το 2019, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, με τον Ερντογάν να συμπληρώσει –κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου–, πως «σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κρατών μας, ειδικά αυτή για την οριοθέτηση της θάλασσας, επιβεβαιώσαμε ότι αυτές οι συμφωνίες βασίζονται σε στερεές βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δύο χωρών».
Οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες που στόχο έχουν να ενδυναμώνουν την οικονομική συνεργασία Λιβύης και Τουρκίας. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και –στο πλαίσιο αυτό–, αύριο ο Λίβυος πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με Τούρκους επιχειρηματίες. Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά πως ήδη «έχουν γίνει βήματα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη».
«Αποτρέψαμε σφαγές στη Λιβύη…»
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λαού της Λιβύης, αποτελούν κορυφαίους στόχους της Τουρκίας. Όπως πρόσθεσε, η στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Λιβύης απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολη, καθώς και νέες σφαγές στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι όσοι υποστήριξαν τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, αντί για να προωθήσουν τη νομιμότητα, έγιναν «συνεργοί» σε σφαγές.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει όλη την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, όπως έκανε και για την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση, τόνισε με νόημα ο Ερντογάν, σημειώνοντας παράλληλα πως η Τουρκία θα ανοίξει πάλι το προξενείο στη Βεγγάζη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βεγγάζη και μεταξύ άλλων είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας ΥπΕξ απέφυγε να συναντήσει τον Χαφτάρ, κατόπιν συνεννοήσεως, ώστε να δοθεί η εικόνα της θεσμικής αναγνώρισης στη νέα κυβέρνηση αλλά και της εκπροσώπησής της στις συνομιλίες με την Αθήνα.
Ήτοι, ο Χαφτάρ αποτελεί μέρος του προβλήματος του διχασμού στη Λιβύη, και μια επίσημη συνάντηση μαζί του δεν βοηθά καμία από τις δυο πλευρές, σύμφωνα με διπλωμάτη. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι “η κίνηση αυτή έχει υψηλή σημειολογική αξία τόσο για την Ελλάδα όσο και για το ρόλο που επιφυλάσσουν στον στρατάρχη ΗΠΑ, Αίγυπτος και ΕΕ”.
Την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Λίβυος προσωρινός πρόεδρος Μένφι, ενώ ο πρωθυπουργός της Λιβύης βρίσκεται στην Άγκυρα ηγούμενος μιας μεγάλης αντιπροσωπείας με υπουργούς και στελέχη, προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, και σύμφωνα με τους Τούρκους να κλείσει μαζί το ένα κολοσσιαίο πακέτο ενεργειακών συμφωνιών που μετατρέπουν την Τουρκία σε κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη στην Κυρηναϊκή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει μια πολύ καλή συμφωνία στη Λιβύη, έστω και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων με μια πρώτη ανάγνωση, που θα δώσει όμως το δικαίωμα στην Αθήνα να “μεγαλώσει” την ΑΟΖ της, σε σημεία που μπλοκάρει τώρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπέρ της Άγκυρας.
Η Αθήνα ξέρει ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση του μνημονίου και επιδιώκει να μπει «σφήνα» μέσα στο παιχνίδι Άγκυρας-Τρίπολης, ώστε να αναδιαμορφώσει τον χάρτη των συσχετισμών και και μπορέσει να καρπωθεί κάποια οφέλη, σε σχέση με την σημερινή κατάσταση που διαμόρφωσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.