Σφοδρή επίθεση στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τους χειρισμούς στο θέμα της CoViD-19, εξαπολύει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ).
Ειδικότερα η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη καταγγέλλει πως οι εισηγήσεις των ειδικών στηρίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, κάνοντας λόγο για «ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου».
Στην ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ αναφέρονται τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να απεμπολήσει τις ευθύνες της για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας φορτώνοντας τα στην επιτροπή ειδικών.
Πόσες φορές δεν ακούσαμε το περιβόητο ‘Οι ειδικοί εισηγούνται, εμείς υλοποιούμε’;
Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υπερπροβάλονται οι ‘διαφωνίες’ κάποιων ειδικών. ‘Το πρόβλημα είναι η πολυφωνία’, γράφουν λες και υπήρξε πολύ μεγάλη…πολυφωνία στην επιτροπή.
Η καθημερινή εικόνα των ενημερώσεων του υπουργείου Υγείας έχει γεμίσει οργή όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς και την κοινωνία και αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές.
Ένα χρόνο τώρα, οι περισσότερες αποφάσεις της επιτροπής ειδικών κλονίζουν την εμπιστοσύνη του λαού στην επιστήμη και κατ’ επέκταση στηρίζουν την κυβέρνηση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί. Ενδεικτικά:
Ο υφυπουργός Υγείας ανακοινώνει ανερυθρίαστα ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς διακινούνται τάχιστα, με μέγιστο χρόνο παραμονής εκτός ΜΕΘ τις 36 ώρες. Δίπλα του, σε σιωπηλή συμφωνία, μέλος της επιτροπής ειδικών.
Για να καλύψουν την υποστελέχωση των νοσοκομείων, αποφάσισαν ότι η καραντίνα των υγειονομικών θα είναι μειωμένη στις 7 ημέρες, γιατί πρέπει να γυρίσουν στο πόστο τους.
Για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή ανοίγματος του Τουρισμού έκαναν λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα πλοία και αεροπλάνα, στα τεστ των αφίξεων.
Βρίσκουν τρόπους να προστατεύσουν και πάλι τα κέρδη των μεγάλων τουριστικών ομίλων, ανακοινώνοντας ημερομηνίες έναρξης τουριστικής περιόδου με τα κρούσματα και τους νοσηλευόμενους στο ζενίθ.
Αλλεπάλληλες παλινωδίες στο θέμα των σχολείων: Πότε οι μαθητές δεν κολλάνε, πότε είναι κινητές βόμβες διασποράς του ιού. Για να μη λογοδοτήσει μάλιστα η υπουργός παιδείας για το τσουβάλιασμα των μαθητών ανά τάξη η επιτροπή κυκλοφόρησε και “μελέτη” που αποδείκνυε ότι στα 25αρια τμήματα η διασπορά είναι μικρότερη από ότι στα 17αρια.
Ποιος ξέχασε την ωμή παραδοχή της κ. Παπαευαγγέλου η οποία ανέφερε για τους ασθενείς COVID ότι ‘πάντα έτσι ήταν, ένα μικρό ποσοστό 20% πεθαίνει εκτός ΜΕΘ’;
Επί ένα χρόνο είναι κλειστά τα πανεπιστήμια δεν λένε μισή κουβέντα για την επιστροφή των φοιτητών με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ούτε καν των φοιτητών Ιατρικής!
Για να γίνει συνένοχος ο λαός στην όποια αποτυχία της κυβερνητικής διαχείρισης, κουνούσαν το δάχτυλο και έκαναν σημαία την ατομική ευθύνη.
Για να υπηρετήσουν το περίφημο αφήγημα ‘δεν μπορώ να γεννήσω λεωφορεία’, συνιστούσαν μέχρι και να πηγαίνουμε στη δουλειά…με τα πόδια, για να αποφύγουμε το συνωστισμό.
Ποιος δεν θυμάται την τοποθέτηση καθηγήτριας λοιμωξιολογίας περί μη μετάδοσης του κορονοιού με τη μεταλαβιά… και τη σιωπή όλων των μελών της επιτροπής;
Πως εξηγούν τα μέλη της επιτροπής ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που σε λίγο θα έχει πετύχει ανοσία αγέλης μέσα σε διπλό λοκντάουν;
Σιγή ιχθύος από τους ειδικούς για τις συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, για τη μετατροπή τους σε αποθήκες ψυχών, για τους διασωληνωμένους που αργοπεθαίνουν στην επί μέρες αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Δεν έχουν ούτε μία κουβέντα για την εγκληματική διαχείριση που έχει οδηγήσει το σύστημα Υγείας σε σύστημα μίας νόσου, για τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες και τον παροπλισμό ολόκληρων ιατρικών ειδικοτήτων.
Στα παραπάνω δεν υπήρξε καμία πολυφωνία. Η ίδια θλιβερή μονοφωνία χαρακτηρίζει και συμπυκνώνει τη στάση της επιτροπής και το διασυρμό της επιστήμης.
Όλη η χώρα παρακολουθεί μέλη της επιτροπής σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, να σιωπούν εκκωφαντικά μπροστά στα εγκληματικά αποτελέσματα, ενίοτε να επιχειρηματολογούν σαν ένα άτυπο γραφείο τύπου υπουργείου.
Δεν περίμενε κανείς η Επιτροπή Ειδικών να συνταχθεί με τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και της κοινωνίας για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη τους σε κρατικό σχεδιασμό, για προσλήψεις και ενισχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μία μικρή περιήγηση στις ιστοσελίδες μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων όπου τα ονόματα των περισσότερων φιγουράρουν ως επιστημονικά υπεύθυνοι ή συνεργάτες αρκεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο».