Πέντε μήνες περίπου μετά, οι μαθητές των Λυκείων της χώρας ξανακάθονται σήμερα στα θρανία, με το επιδημιολογικό φορτίο να εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Το ρίσκο του ανοίγματος αυτή τη χρονική στιγμή, με τους 780 διασωληνωμένους και την ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι προφανές, ωστόσο στην κυβέρνηση εκτιμούν πως με συμμάχους τα self-tests και τους υπό εξέλιξη εμβολιασμούς, τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ειδικά μάλιστα τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, η λειτουργία και η αποδοτικότητά τους στην πράξη, θα αποτελέσουν οδηγό για την άρση των περιορισμών και άλλων δραστηριοτήτων. Πρόκειται για μια νέα, πρωτοεμφανιζόμενη σε μαζικό πληθυσμό διαδικασία, που -αν επιτύχει τον σκοπό της- θα λειτουργήσουν ως «κλειδί» και για το ευρύτερο άνοιγμα της κοινωνίας. Η σκέψη είναι να υπάρξει ευρεία χρήση τους σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, προκειμένου να ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και με την προοπτική να μην ξανακλείσουν.
Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η επέκταση του μέτρου των self-tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, με αυτή τη μέθοδο, να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι τα self-tests «είναι το πείραμα για να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Αν λειτουργήσει, μπορεί να τα ξεκλειδώσει όλα, ακόμα και την εστίαση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος γι’ αυτό το πείραμα κι ενόψει Πάσχα».
«Θα πήγαιναν στα σχολεία»
Μέχρι χθες το βράδυ, η θετικότητα στα αυτοδιαγνωστικά τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών έφτανε στο 0,27%. Συγκεκριμένα, από τις 8 χθες το πρωί, σε σύνολο 150.260 καταχωρημένων αποτελεσμάτων (δεν είναι ο τελικός αριθμός), θετικά τεστ δηλώθηκαν από 408 άτομα της εκπαιδευτικής κοινότητας (236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό). «Όσοι χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες, θα πρέπει να κάνουν νέο rapid test και να μην προσέλθουν σήμερα στα σχολεία. Χωρίς τον έλεγχο το Σαββατοκύριακο, όλοι αυτοί θα πήγαιναν στα σχολεία και θα μετέδιδαν τον ιό, αφού δεν θα είχαν μάθει ποτέ ότι είναι φορείς -έστω ασυμπτωματικοί- αυτού», σχολιάζουν σχετικά πηγές της κυβέρνησης.
Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «ένα πάρα πολύ μεγάλο θετικό βήμα, γιατί θα μπορέσουμε πραγματικά να σταματήσουμε τη διασπορά αφού ο καθένας που βγαίνει θετικός, πρώτον θα απομονωθεί και συνεπώς θα μειώσει τη διασπορά στους συγγενείς του, ταυτόχρονα όμως η ιχνηλάτηση θα μας βγάλει κι άλλους θετικούς στο άμεσο εργασιακό κι οικογενειακό του περιβάλλον». Προανήγγειλε δε πιθανό εμβολιασμό των μαθητών πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
Από σήμερα, υπενθυμίζεται, ανοίγει και το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Συγκεκριμένα, στη συμπρωτεύουσα θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away, όπως δηλαδή συμβαίνει στην Αττική.
Ταυτόχρονα, έχει αλλάξει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής: Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά και για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.