Στην επεισοδιακή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη στάση του κ. Δένδια.
«Είχαμε ένταση με την Ελλάδα για ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, ξεκινήσαμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Είδαμε την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα ως σημαντική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων. Η συνάντηση ήταν θετική, ειλικρινής. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε μια στενή μορφή, συζητήσαμε τις διαφορές μας», ανέφερε αρχικά ο Τσαβούσογλου, για να συνεχίσει υποστηρίζοντας λίγο ως πολύ ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τον… παραπλάνησε, αφού άλλα του είπε στην κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν, και άλλα έπραξε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε τα εξής: «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Δένδιας και η ομάδα του, είπαν: «Δεν θα θίξουμε αμφιλεγόμενα σημεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και περιμένουμε παρόμοια συμπεριφορά από εσάς, βασιζόμαστε στην κατανόηση». Αλλά σε κάποιο σημείο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας υπουργός προχώρησε σε ψευδείς κατηγορίες και αντιφατικές δηλώσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κύπρος: Επιμένει στη λύση των δύο κρατών
Να σημειωθεί ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι «η συνάντηση στη Γενεύη (σ.σ. για την Κύπρο) είναι μια άτυπη συνάντηση» και πως «δεν ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις», ενώ απέρριψε εκ νέου την ιδέα ενός ομοσπονδιακού κράτους, σημειώνοντας πως πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών. «Πιστεύουμε ότι δεν θα χάσουμε πλέον χρόνο σε μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέα οράματα», ανέφερε.
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στη θέση του
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας, έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας στη στάση του», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να περιμένουν από τον Τσαβούσογλου να παραμείνει σιωπηλός».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να διορίζει μουφτή σαν να είναι δημόσιος αξιωματούχος, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τη διοίκησή του μέσω της Ιεράς Συνόδου».