Σήμερα, 24 Απριλίου 2021 συμπληρώνονται 106 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τουρκία, με την Ουάσινγκτον να ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει, γεγονός που θα ανοίξει ακόμη μια δύσκολη σελίδα στις σχέσεις με την Άγκυρα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πολλές φορές είχε υποστηρίξει στο παρελθόν το αίτημα των Αρμενίων, ωστόσο όλα δείχνουν πως η αναγνώριση των φρικαλεοτήτων των Οθωμανών κατά των Αρμενίων θα γίνει σήμερα Σάββατο (24/04). Το 2019 η Γερουσία είχε εγκρίνει ψήφισμα για την «Γενοκτονία» των Αρμενίων, όμως ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να υιοθετήσει αυτή την ορολογία για να μην διαταράξει τις σχέσεις με την Άγκυρα.
Ο Τζο Μπάιντεν, μετά από 4 και πλέον μήνες μίλησε τηλεφωνικά χθες Παρασκευή (23/04), με τον Τούρκο πρόεδρο τΕρντογάν τον οποίο ενημέρωσε ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία.
- «Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.
Προφανέστατα, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον θα είναι διαφορετικές, με τις ΗΠΑ να προσθέτουν ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα μετά το μπαράζ επιθέσεων που έχει ξεκινήσει από την εκλογή Μπάιντεν και μετά.
- Οι οικονομικές κυρώσεις για τους S-400 ήταν η αρχή, με τις ΗΠΑ να δίνουν αρχικά χρόνο και χώρο στον Ερντογάν για να σταματήσει να “πάιζει” σε διπλό διπλωματικό ταμπλό επειδή η Τουρκία είναι αδιαμφισβήτητα μία χώρα με σημαντική γεωπολιτική θέση.
Επιπλέον σύμφωνα με αναλυτές η αλαζονεία του Ταγίπ Ερντογάν τον οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς και σε λάθος κινήσεις που έχουν διαμορφώσει έτσι ένα εντελώς αρνητικό, σχεδόν εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ένα σαφές μήνυμα με τον Τούρκο πρόεδρο να ετοιμάζει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του. Όμως, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ακόμα κι αν ο Ερντογάν επιχειρήσει επαναπροσέγγιση ελέω της κατάστασης της οικονομίας, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων θα γίνει με τους όρους της Ουάσινγκτον.
Από την άλλη πλευρά η επαναπροσέγγιση Ερντογάν με Μπάιντεν, θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς στον Πούτιν, με τον οποίο η Άγκυρα έχει δεσμευτεί για συμμαχίες, πυρηνικούς σταθμούς και νέα αγορά όπλων.