Η εβδομάδα που διανύουμε ήταν η πιο έντονη όσον αφορά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αφού η θέληση 12 ομάδων – κολοσσών να αποχωρήσουν από το Champions League και να δημιουργήσουν ένα κλειστό European Super League με στόχο αρχικά τα αμερικανικά δις και τον υψηλό ανταγωνισμό απέτυχε πλήρως.
Του Στέφανου Τάτσιου
Τη προηγούμενη Κυριακή τα θεμέλια του ποδοσφαίρου και κυρίως της UEFA έδειχναν να τρίζουν για τα καλά, αφού Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μιλάν, Ίντερ, Λίβερπουλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν από τα κλειστά γήπεδα και την πανδημία οδηγήθηκαν στο να ανακοινώσουν την έναρξη της European Super League.
Με την ανακοίνωση του εγχειρήματος και μάλιστα σε ώρα… Αμερικής κάτι που έδειχνε τις προθέσεις της κλειστής λίγκας ως προς το κοινό που την ενδιαφέρει, ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ευρώπη και ειδικά οι φίλαθλοι των “12” ξέσπασαν στα social media και έξω από τα γήπεδα των ομάδων σε διαμαρτυρίες για την απόφαση τους αυτή.
Η κατακραυγή από UEFA, κόσμο και παλιούς θρύλους των “12”, αλλά ακόμα και παίκτες και προπονητές των συγκεκριμένων ομάδων με αιτιολογία την απαξίωση του αθλήματος, των εγχώριων πρωταθλημάτων και των ευρωπαϊκών κυπέλλων οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις τις ομάδες και κυρίως των 6 αγγλικών που συμμετείχαν στο εγχείρημα του ESL.
Τελικά Σίτι και Τσέλσι έκαναν την αρχή ανακοινώνοντας ότι αποχωρούν, μετά ακολούθησαν οι υπόλοιπες αγγλικές που δέχθηκαν τεράστια πίεση από φιλάθλους και μίντια και το ESL “διαλύθηκε” πριν καν συμπληρώσει τρεις βραδιές ζωής.
Οι μόνοι που επέμειναν μέχρι το τέλος και ακόμα και τώρα είναι η Ρεάλ του Πέρεθ και η Γιουβέντους του Ανιέλι λόγω των εξαιρετικών σχέσεων τους με τους Αμερικανούς επενδυτές των οποίων ιδέα ήταν το όλο εγχείρημα.
Πολλοί είπαν ότι η ESL εξελίχθηκε σε φιάσκο λόγω των αντιδράσεων των φιλάθλων κυρίως των αγγλικών ομάδων, αλλά κατά πόσο αυτό ισχύει; Το ποδόσφαιρο και συνολικά ο αθλητισμός δεν κινείται σε “ρομαντικά” επίπεδα αλλά γύρω από το χρήμα και τα έσοδα από την UEFA.
Δυστυχώς ούτε οι διαμαρτυρίες και ούτε οι απειλές της UEFA έπαιξαν μεγάλο ρόλο για τη διάλυση πριν καν την… γέννηση της ESL.
Αυτό το “τερατούργημα” των “12” καταστράφηκε άμεσα λόγω των αυξημένων εσόδων από το νέο Champions League και από το γεγονός πως στο νέο φορμάτ το οποίο τελικά θα ισχύσει πριν την σεζόν 2023/24 οι θέσεις για τα μεγάλα κλαμπ ακόμα και αν δεν πάνε καλά αγωνιστικά στο πρωτάθλημα τους θα είναι ουσιαστικά δεδομένες..
Οι “χαμένοι” της ESL τελικά κέρδισαν αυτό που ήθελαν: περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τις τεράστιες οικονομικές τους τρύπες, αφού άλλωστε μην ξεχνάμε πως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ χρωστάνε μαζί πάνω από 1 δις.
Το Champions League με τον τρόπο του οδηγείται στο να γίνει μία κλειστή λίγκα, οι θέσεις για τους πληβείους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μειώνονται δραματικά και τα έσοδα για τους μεγάλους αυξάνονται συνεχώς.
Η UEFA δεν τιμώρησε τους “12”, τους απείλησε και τελικά κυρίως τους Άγγγλους τους έπεισε να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν. Το πλάνο της ESL απλά “πάγωσε” αφού αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν και πάλι με πρόφαση των ανταγωνισμό και τα έσοδα να το εφαρμόσουν. Απλά με πιο “γλυκό” τρόπο προς το “ρομαντικό” κοινό και φυσικά σε συνεργασία με FIFA και UEFA.