Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται και ο ανοιξιάτικος καιρός καλεί σε δραστηριότητες εκτός οικιακής απομόνωσης, ένα ερώτημα συνεχίζει να απασχολεί πολλούς: Χρειάζεται να φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους;
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του ιού είναι δυσκολότερη σε υπαίθριους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να απαιτούν τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με τη Μασαχουσέτη να ορίζει ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική ακόμη και όταν κάποιος είναι μόνος στον δρόμο. Πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Slate, το οποίο εκτιμούσε ότι ο κανόνας χρήσης μάσκας σε υπαίθριους χώρους ήταν περιττός, προκάλεσε σάλο μεταξύ χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρότι την άποψη αυτή έχουν εκφράσει και αξιωματούχοι υπηρεσιών δημόσιας υγείας. «Ρηχή και εγωιστική προσέγγιση από το Slate. Εχετε αίμα στα χέρια σας. Θα έπρεπε να ντρέπεστε», έγραψε χρήστης του Twitter.
Οι πιθανότητες μόλυνσης από κάποιον με τον οποίο διασταυρώνεστε στον δρόμο είναι ελάχιστες, λέει η δρ Λίνσεϊ Μαρ, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech και παγκοσμίου φήμης ειδική στη μετάδοση ιογενών λοιμώξεων. Τα σωματίδια του ιού διαλύονται γρήγορα στον ατμοσφαιρικό αέρα και η μετάδοση είναι πολύ δύσκολη, ακόμη και αν κάποιος φτερνιστεί προς το μέρος σας καθώς βαδίζετε.
«Εκτιμώ ότι οι κανόνες πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και στις πρακτικές ανάγκες. Οι πολίτες έχουν περιορισμένη αντοχή στην κατανόηση και τήρηση τέτοιων προφυλάξεων. Θα έπρεπε να εστιάσουμε στα σημεία που εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους μετάδοσης και να αφήσουμε ελεύθερο τον κόσμο σε σημεία όπου ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός», λέει η δρ Μαρ, η οποία αξιοποιεί έναν απλό κανόνα «δύο από τρία», για να αποφασίσει πότε θα φορέσει μάσκα σε δημόσιους χώρους ή όταν δεν γνωρίζει το «εμβολιαστικό προφίλ» όλων των παρισταμένων.
«Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, πρέπει είτε να τηρείτε αποστάσεις είτε να φοράτε μάσκα. Αν είστε σε κλειστό χώρο, πρέπει να τηρείτε αποστάσεις και να φοράτε μάσκα. Ετσι ζω τον τελευταίο χρόνο. Ολα συμπυκνώνονται στον κανόνα του “δύο από τα τρία”», σημειώνει η ειδικός.