Aύριο Μεγάλη Τετάρτη (28/04) πληρώνονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Πάσχα. Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, ημερομίσθιο ή μισθός.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου.
Εάν ένας μισθωτός εργάζεται ολόκληρο το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό. Σε άλλη περίπτωση ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει ένα μέρος του Δώρου.
Αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται 15 ημερομίσθια.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ή Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).
Τι ισχύει για όσους βρίσκονται σε αναστολή
Τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Πάσχα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ορίζει διάταξη στο νομοσχέδιο με τις κατεπείγουσες διατάξεις για την πανδημία.
Τροπολογία που κατατέθηκε απόψε στο νομοσχέδιο ορίζει ότι καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ποσό του επιδόματος εορτών του Πάσχα, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας, στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1.1.2021 έως την 30.4.2021. Το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η δαπάνη θα είναι ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ.
Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν καταβληθεί
Αν το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – Μάθε τα δικαιώματά σου: Δώρο Πάσχα
Εν όψει της καταβολής πληρωμής των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με το δώρο του Πάσχα, η συνδικαλιστική παράταξη ”Αντεπίθεση των Εργαζομένων” έβγαλε σχετική ανακοίνωση για το τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι σχετικά με τα δικαιώματα τους ως προς το δώρο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Το δώρο Πάσχα είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα από την Εθνική Γενική ΣΣΕ για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα αν εργάζονται με σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη και δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο η μη καταβολή του. Επιπλέον το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα και πρέπει να καταβληθεί έως και την μεγάλη Τετάρτη.
Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής του εργαζόμενου, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό και η χρονική περίοδος που υπολογίζεται αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος που αμείβεται με μισθό δικαιούται να πάρει μισό μισθό και αν αμείβεται με ημερομίσθιο 15 ημερομίσθια.Σε περίπτωση όμως που εργάστηκε για μικρότερο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για όσους αμείβονται με μισθό, ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.Επιπλέον το Δώρο Πάσχα προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου( πχ νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες κλπ).Δώρο Πάσχα, ανάλογο με τον χρόνο που δουλέψαν, δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει από την δουλειά τους κατά τον χρόνο καταβολής του, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί παραιτήθηκαν .
Σε πεντακόσιες χιλιάδες εργαζόμενους, που είναι σε αναστολή εργασίας από τον Ιανουάριο, το 2021 το δώροΠάσχα θα δοθείστα πρότυπα του Δώρου Χριστουγέννων του 2020. Δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στον υπολογισμό του αφού θα πληρωθούν αναλογικά με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του. Άρα όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ. Κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ. Για παράδειγμα ένας μισθωτός που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ και θα έπαιρνε σε κανονικές συνθήκες δώρο 520 ευρώ, θα λάβει φέτος σχεδόν τα μισά χρήματα δηλαδή μόλις 267 ευρώ(μείωση σχεδόν 50%).
– ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
τηλ. επικοινωνίας 6978613964