Για 9η συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι οδομαχίες στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπογκοτά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, έπειτα από την απόσυρση από τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε μιας νομοθετικής πρότασης για την αύξηση της φορολογίας. Η πρόταση αυτή ωστόσο δεν αποτελούσε παρά την αφορμή για τις κινητοποιήσεις.
Σε κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί πάνω από 35 άνθρωποι, με τις κινητοποιήσεις να δυναμώνουν και την οργή να κορυφώνεται.
Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας εν μέσω ακραίων ανισοτήτων στη Κολομβία. Και με τα δύο ζητήματα να ταλαιπωρούν επίμονα τη Νότια Αμερική – και να επιδεινώνονται από την πανδημία – πολλοί διεθνείς παρατηρητές παρακολουθούν στενά τις αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα, εκτιμώντας ότι ο κύκλος βίας θα συνεχιστεί.
Πριν αποσύρει το σχέδιο φορολογικής «μεταρρύθμισης», ο πρόεδρος Ντούκε τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το κράτος να αυξήσει τα δημοσιονομικά του έσοδα. «Η μεταρρύθμιση δεν είναι ένα καπρίτσιο, είναι μια αναγκαιότητα για να διατηρηθούν τα κοινωνικά προγράμματα» δήλωσε. Ωστόσο, οι επικριτές του -αντιπολίτευση, νεολαία, συνδικάτα, συλλογικότητες, ενώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων- υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις φόρων όπως και η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα καθημερινής χρήσης θα επηρεάσουν δυσανάλογα τη μεσαία και την εργατική τάξη και θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την εισοδηματική ανισότητα.
Περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια Κολομβιανοί προστέθηκαν σε όσους ήδη ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, ενώ ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φάνε τρεις φορές την ημέρα τριπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία.
Συγκρούσεις στη Μπογκοτά / Reuters
Η κατάσταση στη Κολομβία και οι δολοφονίες πολιτών από την αστυνομία τους δρόμους της Μπογκοτά έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε διεθνείς οργανώσεις, με βίντεο με αστυνομικούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και γκλομπ εναντίον διαδηλωτών να έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να εξαπλώνονται πέρα από τις μεγάλες πόλεις, σε ολόκληρη τη χώρα.
Ξένοι πρεσβευτές, ακόμη και η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα, έχουν εκφράσει δημόσια την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα και την αντίδραση των δυνάμεων καταστολής, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί δημοσίως την κυβέρνηση Ντούκε να δείξει «τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν πρόσθετες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».
Η δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπεζ, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη βία, με τον Ντούκε να απαντά με μια αόριστη πρωτοβουλία «εθνικού διαλόγου», χωρίς να κάνει σαφές τις ακριβώς επιδιώκει.
Αστυνομικός σε δράση / Reuters
Εάν ο Ντούκε υποχωρήσει και ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις αστυνομικές πρακτικές, τις δολοφονίες και την άσκηση βίας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόδοση ευθυνών στην αστυνομία. Η αστυνομική βία αποτελεί καυτό θέμα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την αστυνομία της Κολομβίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας, να έχει στο παρελθόν δεχθεί πυρά για την αντίδρασή της σε αντίστοιχες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2019 και το 2020. Στη Χιλή το 2019 οι καραμπινιέροι κατηγορήθηκαν ότι πυροβόλησαν σκόπιμα με σφαίρες από καουτσούκ στα μάτια διαδηλωτών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά εκατοντάδες άνθρωποι. Και στο Περού, τουλάχιστον δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε ένα κύμα διαδηλώσεων τον περασμένο Νοέμβριο.
Προς το παρόν ο Ντούκε αντιστέκεται στις εκκλήσεις στελεχών του κόμματός του να θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να περιορίσει τις διαδηλώσεις, ταυτόχρονα ωστόσο στέκεται στο πλευρό της αστυνομίας που κατηγορείται για την κλιμάκωση της βίας.
Πηγή: www.rosa.gr