Ή αλλιώς, «Πώς το ‘Ah, Panos’ έγινε σε ένα λεπτό, ‘Αχ Πάνο’
«Ah, Panos» αναφώνησε χαρούμενος ο υπουργός Ναυτιλίας όταν οι δύο δημοσιογράφοι που του έκαναν συνέντευξη για λογαριασμό του European Investigative Collaboration του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις που τους είχε κάνει ο εφοπλιστής, Πάνος Λασκαρίδης, αγνοώντας πως επρόκειτο να ζήσει το πιο εξευτελιστικό λεπτό της ζωής του.
«Αχ ρε έρμε Γκόρτσο, τι όνειρο να βλεπες χτες βράδυ» αναρωτιέται ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος όταν αποφασίζει να άρει τη στήριξή του στο λαοφιλή πουλέν του, για να στηρίξει τον μέλλοντα γαμπρό του, Μαντά, στην ταινία «Τζένη, Τζένη». Την ίδια απορία θα μπορούσε να έχει βλέποντας την αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, να παρακολουθεί τις απαξιωτικές δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον πρωθυπουργό.
Φαντάζομαι πως είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό το κρεσέντο κυνισμού του γνωστού εφοπλιστή, που έχει διατελέσει και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Εφοπλιστών. «Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο.
Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ (International Maritime Organisation – Διεθνής Ρυθμιστική Αρχή). Δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, τον έχουν χεσ…νο τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα. Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».
Τα όσα υποτιμητικά ανέφερε για μια εκλεγμένη κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τη δικαιολογημένη έκρηξη του υπουργού. Και κάθε υπουργού ή πολίτη. Το μόνο όμως αποτέλεσμα της αμηχανίας του υπουργού, το μόνο που σκέφτηκε ως απάντηση στο κρεσέντο έπαρσης του εφοπλιστή ήταν ψελλίσει κάτι περί «ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου».
Η τραγωδία όμως, έμελλε να στηθεί αριστοτεχνικά από το ίδιο το θύμα -εν αγνοία του, σαν σύλληψη κάποιας θεατρικής ιδιοφυίας των αρχαίων χρόνων, για να ολοκληρωθεί νομοτελειακά το σχήμα ύβρις – νέμεσις. Ήταν η άκρατη επίδειξη αλαζονείας που που προηγήθηκε της… πτώσης. Προφανώς και οι δύο δημοσιογράφοι αγνοούσαν πως απέναντί τους είχαν τον -κατά δήλωσή του- «πιο σημαντικό υπουργό Ναυτιλίας παγκοσμίως». Ακολουθώντας το δρόμο της «ελαφρότητας» που πριν από μερικές ημέρες είχε δείξει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης πιάστηκε με τη σειρά του απροετοίμαστος έχοντας απέναντί του δύο ξένους δημοσιογράφους.
Λίγο πριν βυθιστεί από τα απόνερα του… θωρηκτού Λασκαρίδη, ο υπουργός είχε αντιδράσει χαρούμενος στην προοπτική να ακούσει κάποια σχόλια του εφοπλιστή.
«Ah, Panos».