Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά κύριο λόγο την «Συνεπιμέλεια» τέκνων, υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου» και το Vouliwatch θέτει το ερώτημα στους πολίτες: Εσείς τι θα ψηφίζατε;
Θυμίζουμε, ότι το νομοσχέδιο πέρασε με δύο απώλειες από τους Βουλευτές της πλειοψηφία, αυτές της Όλγας Κεφαλογιάννη και της Μαριέττας Γιαννάκου. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε για τα άρθρα 7 και 13, σε σύνολο 176 παρόντων βουλευτών, υπέρ των άρθρων τάχθηκαν 156 από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει δηλώσει ότι δεν θα λαμβάνει μέρος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Επίσης αποχώρησαν το ΚΙΝ.ΑΛ και το ΚΚΕ. Καταψήφισαν ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.
Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της ενεργής παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του τέκνου και η εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού, παρά την μεσολάβηση της διάστασης, του διαζυγίου ή της ακύρωσης του γάμου. Με τις διατάξεις ρυθμίζονται, επίσης, τα εξής:
-η αρχή της ισότητας των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα έναντι του τέκνου, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον αυτού.
-το ελάχιστο τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει ενώ,
-ορίζεται η διαδικασία επιλογής διαμεσολαβητών και καθιερώνεται η επιμόρφωση των δικαστών που δικάζουν υποθέσεις του παρόντος νόμου.
Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο, τέλος, το ΜέΡΑ25 είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και το 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), πρόταση που δεν έγινε δεκτή.
Τροπολογία
Στο νομοσχέδιο ψηφίστηκε τροπολογία, η οποία ρυθμίζει θέματα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως η κάλυψη θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, η εύρυθμη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και η διευθέτηση διοικητικών διαδικασιών εν μέσω πανδημίας.
Πηγή: Vouliwatch