Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή με τις δηλώσεις του βουλευτή της Κυβέρνησης Γιάννη Λοβέρδου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας και για την οικολογική καταστροφή στη Κόρινθο με τις πυρκαγιές, πολλοί περίμεναν από τη Νέα Δημοκρατία ή τους πρωταγωνιστές των συγκεκριμένων γεγονότων μία συγνώμη, η οποία όμως τελικά ποτέ δεν ήρθε.
Γενικά οι Κυβερνήσεις στη χώρα μας με ελάχιστες εξαιρέσεις αγνοούν τη λέξη συγνώμη μετά από λάθη Υπουργών ή βουλευτών, εξαιτίας της λογικής πως δεν πρέπει να φαίνεται ποτέ ότι ένας Πρωθυπουργός πλήττεται και αναγκάζεται να παραδεχθεί κάποια επιπολαιότητα.
Άλλωστε το λάθος στο σκεπτικό των Κυβερνήσεων αποτελεί ένα απαγορευτικό ώστε να αποδεχθεί η κοινή γνώμη τη δυναμική και τη συνοχή τους.
Στην ίδια πεπατημένη κινείται και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς δεν είναι μονάχα τα πρόσφατα περιστατικά με τις κατάπτυστες δηλώσεις του βουλευτή της Γιάννη Λοβέρδου για τον καλό… πατέρα και τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, ούτε η προβληματική στρατηγική στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Κόρινθο που κατέστρεψε 40.000 στρέμματα.
Η Κυβέρνηση από τις πρώτες της κιόλας ημέρες έχει υποπέσει σε λάθη, αλλά δεν έχει παραδεχθεί κανένα. Τι να πρωτοθυμηθούμε τα πλαστά πτυχία του κυρίου Διαβατάρη και την άρον άρον αποχώρηση του από το Μαξίμου ή τις πλημμύρες και τους νεκρούς στην Εύβοια;
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, αφού μετά ήρθε ο κορωνοϊός και μετά την καλή αντιμετώπιση από κράτος και πολίτες του πρώτου κύματος, ήρθε το δεύτερο κύμα που μετατράπηκε σε δεύτερο και τρίτο λόκνταουν άνω των 5 μηνών με χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους.
Ακόμα και σε αυτό το λάθος της Κυβέρνησης στη δική της μη κατάλληλη προετοιμασία και στη μη στελέχωση του ΕΣΥ, δεν έχει δοθεί ακόμα και σήμερα μία αν όχι συγνώμη έστω… απολογία για τα λάθη που φυσιολογικά θα γινόντουσαν πραγματικότητα. Είπαμε η συγνώμη είναι άγνωστη λέξη συνολικά σε όλες τις Κυβερνήσεις.
Τέλος να μην ξεχάσουμε και το περίφημο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και το συνωστισμό μαζί με το πανηγύρι που υπήρξε στο σπίτι τοπικού πολιτευτή, όπου εν μέσω λόκνταουν και ενώ οι πολίτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, οι κυβερνώντες είχαν στιγμές ανεμελιάς όπως και στη βόλτα στη Πάρνηθα μετά της συζύγου του.
Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και για τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις σε Πάρνηθα και Ικαρία δόθηκε προσωπικά η ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να απολογηθεί στους πολίτες είτε από τη Βουλή είτε από τη συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ και στον έγκριτο δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, αλλά ούτε εκεί το έπραξε.
Πάντως όπως προείπαμε για να μην είμαστε άδικοι, δεν αποτελεί η έλλειψη συγνώμης στρατηγική επιλογή μόνο της συγκεκριμένης Κυβέρνησης, αφού και άλλες Κυβερνήσεις στο παρελθόν -και όχι μόνο της συντηρητικής παράταξης- επέλεξαν αυτή τη τακτική, η οποία δεν τους βγήκε σε καλό.
Βέβαια το μέλλον έχει αποδείξει σε κάθε Πρωθυπουργό, πως μόνο όταν αποδέχεται το λάθος του φέρνει πιο κοντά σε εκείνον τον λαό, ώστε να πειστεί για τις ικανότητες και τη προσπάθεια του.
Η απουσία συγνώμης πολλές φορές μπορεί να δείξει μία εικόνα που αντιθέτως θα είναι επίπλαστη και θα φέρει εκπλήξεις στο μέλλον. Όποτε για το καλό του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και για το πολιτικό μέλλον της Κυβέρνησης του, μία συγνώμη δεν είναι ποτέ αργά για να έρθει…