Η φιλοκυβερνητική “Καθημερινή” είναι σαφής- όσο, βεβαίως, σαφές μπορεί να είναι ένα μέσο ενημέρωσης που υποκινείται από την επιείκεια που το διακατέχει έναντι ενός συστήματος εξουσίας που εν γένει υποστηρίζει.
Από την άλλη, όμως, ως έχουσα ιστορία και τεκμήρια σοβαρότητας η εφημερίδα δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην καταστροφή που προκάλεσε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στα Γεράνια και την δυτική Αττική. Με 71.000 στρέμματα καμένα -εκ των οποίων πάνω από τα μισά δασική έκταση και ένα μέρος αυτών περιοχή φυσικού κάλλους προστατευόμενη από την συνθήκη Natura-, επιβάλλεται να ειπωθούν κάποια πράγματα.
” Η αποτυχία στον έλεγχο μιας μεγάλης πυρκαγιάς μπορεί να οφείλεται στον αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού που δεν βρίσκεται σε αντιπυρική ετοιμότητα από τον Μάϊο”, επισημαίνεται στο editorial της εφημερίδας που συνοδεύει το βασικό της θέμα που καταγράφει τριάντα μία εύφλεκτες περιοχές.
Αποτυχία. Σαφής η μομφή προς τους αρμόδιους και, τελικά, προς την ίδια την κυβέρνηση, παρά την επιείκεια σχετικά με το πρόωρο της μεγάλης πυρκαγιάς. Ωστόσο, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι λογικός ο αιφνιδιασμός; Ποιος λέει πως δεν ξεσπούν πυρκαγιές τον Μάϊο; Υπάρχει κάποια σύμβαση με τον Θεό και τον καιρό που το απαγορεύει;
Η αναφορά στο κουβάρι των αρμοδιοτήτων, το οποίο πρέπει να ξεμπλέξει η κυβέρνηση για να μην έρθουν τα χειρότερα, ήταν το θέμα της τελευταίας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Μία ακόμα σύσκεψη.
Ενώ, όμως, η κυβέρνηση συσκέπτεται, οι ειδικοί είχαν επισημάνει εδώ και καιρό πως οι διάσπαρτοι κορμοί δένδρων και τα κλαδιά που άφησε πίσω της η χειμωνιάτικη “Μήδεια” αποτελούν εύφλεκτη ύλη και προσάνναμα πυρκαγιών που θα μπορούσαν να ξεσπάσουν ακόμα και σε αστικές ζώνες. Για το θέμα υπήρξε, ως γνωστόν, και δημόσια σύγκρουση της περιφέρειας Αττικής με δήμους, ΔΕΗ και άλλους συναρμόδιους φορείς, σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την κοπή κλαδιών που φτάνουν στις κωλώνες του ηλεκτρισμού .
Τίποτε από όλα αυτά δεν λύθηκε έκτοτε και το μόνο που έμεινε ήταν εκείνες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για υπογειοποίηση των καλωδίων, αποτέλεσμα μιας ακόμα κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τότε για να δείξει πως το κράτος έχει αντανακλαστικά.
Κάπως έτσι φτάσαμε στον Μάϊο και την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά, σε περιοχές όπου σπασμένοι κορμοί και σωρροί κλαδιών βρίσκονται μέσα σε δάση (Πάρνηθα, Θρακομακεδόνες κ.ά) και περιμένουν το πρώτο τσιγάρο, την πρώτη ανάφλεξη λόγω καύσωνα και τον πρώτο δυνατό άνεμο.
Ποιος έχει την ευθύνη; Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έλεγε προ ημερών πως οι αρμοδιότητες έχουν διαβιβαστεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ήτοι στον σκληρό πυρήνα του κράτος και στα υπουργεία που την επιβλέπουν. Δηλαδή στην κυβέρνηση. Επί μήνες, όμως, καμία μέριμνα δεν είχε ληφθεί. Όσοι ανέβαιναν τους τελευταίους μήνες την Πάρνηθα προς το Τατόϊ έβλεπαν στην άκρη του δρόμου αυτή την εύφλεκτη ύλη που διαπιστώνει η “Καθημερινή”.
Η μεγάλη πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών δεν έπιασε, μόνο, το κράτος απροετοίμαστο. Επιβεβαίωσε και την ανευθυνότητά του. Ανέδειξε πως η επιτελικότητά του εξαντλείται σε λόγια και συσκέψεις. Ό,τι συμβεί από εδώ και μετά, καθώς μπαίνουμε στο καλοκαίρι, δεν θα είναι τυχαίο. Θα έχει ενόχους. Μακάρι να γλυτώσουμε…