Αλήθεια, μόνο για να εξασφαλίσει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του Covid με στόχο την ενίσχυση του τουρισμού της Τουρκίας ήρθε στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Αυτό υποστηρίζουν με πανομοιότυπους σχεδόν τίτλους οι μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις ,αποτιμώντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης.
«Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων COVID-19», είναι ο κεντρικός τίτλος της Yeni Safak αναφορικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Η φιλο-κυβερνητική τουρκική εφημερίδα τονίζει στις πρώτες γραμμές του ρεπορτάζ τη σχετική δήλωση Τσαβούσογλου: «Αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε αμοιβαία τα εμβόλια με την Ελλάδα. Η συμφωνία που επιτύχαμε θα συμβάλει θετικά στον τουριστικό τομέα. Με βάση τη συμφωνία, οι πολίτες των δύο χωρών με αρνητικά τεστ ή εμβολιασμό, θα μπορούν να ταξιδεύουν», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, υπουργό, σημειώνει η Yeni Safak.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Sabah : « Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είναι ο τίτλος της επίσης φιλο-ερντογανικής εφημερίδας.
«Αποφασίσαμε την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια. Εχουμε ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες με άλλες χώρες ,όπως η Ρουμανία, η Σερβία,η Βουλγαρία και η Ουγγαρία. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα έχει θετική επίδραση στον τουριστικό μας τομέα. Θέλουμε να αυξήσουμε αυτά τα θετικά βήματα στην ερχόμενη περίοδο, ειδικά στην τουριστική συνεργασία», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, όπως υπογραμμίζει η Sabah.
Ακόμη και η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, στην ίδια κατεύθυνση κινείται:
«Κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα: Οι δύο χώρες συμφώνησαν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού!», τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ η Cumhuriyet.
Οσο για την Huriyet; «Τουρκία και Ελλάδα ανακοίνωσαν στον κόσμο: Η συμφωνία ολοκληρώθηκε», είναι ο τίτλος της εφημερίδας. Ποια συμφωνία; «Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων Covid 19».
Στα «ψιλά» γράμματα ,οι τουρκικές εφημερίδες περνούν τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στην Αθήνα .Οπως για παράδειγμα τη δήλωση Τσαβούσογλου για «κατ` αρχήν συναίνεση σε 25 θέματα, από τις μεταφορές ως την ενέργεια, τον τουρισμό, το περιβάλλον, το εμπόριο και πολλούς άλλους τομείς συνεργασίας». Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «συμφωνήσαμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένα έργα συνεργασίας μέσω των μνημονίων συμφωνίας που θα υπογραφούν και των μηχανισμών που θα δημιουργηθούν. Θα ήθελα να πω ότι, ως Τουρκία, έχουμε την απαραίτητη βούληση για αυτά τα θέματα. Χαιρόμαστε που είδαμε την ίδια βούληση και στην Ελλάδα. Αν συνεχιστεί έτσι, μπορούμε να κάνουμε γρήγορα βήματα σε αυτά τα ζητήματα και μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την Karar.
Η πανδημία χτυπά σκληρά τον Τουρκικό τουρισμό
Δεν είναι τυχαίο που ο Τουρκικός Τύπος ,που προφανώς ενημερώθηκε από το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ουδεμία νύξη κάνει για τις λεγόμενες «διαφορές» στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο ,που συχνά πυκνά προβάλει προκλητικά και ανενδοίαστα. «Κουβέντα» και για τη «ρεβάνς» που τόσο θα ήθελε η Αγκυρα μετά την διπλωματική ήττα που είχε υποστεί ο Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα. «Με την πανδημία να πλήττει σκληρά τον τουρισμό στην Τουρκία, το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή την Αγκυρα είναι πως θα προσελκύσει τουρίστες» ,γράφει η γερμανική ιστοσελίδα T-online. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη τη Γερμανία Τούρκος Υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα. «Η Άγκυρα αγωνίζεται για Γερμανούς τουρίστες, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με τους…αριθμούς. Πριν από την καραντίνα που είχε επιβάλει ,ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν πάνω από 60.000 την ημέρα, ενώ σήμερα περίπου 11.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε μέρα», αναφέρει η T-online.
Ο τουριστικός τομέας είναι άλλωστε η μόνη ελπίδα της κυβέρνησης Ερντογάν για να αντιμετωπίσει την άσχημη οικονομική κατάσταση στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στο Βερολίνο ,εκτός από τουριστικούς παράγοντες, και με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών , Πέτερ Αλτμάιερ, προφανώς ζητώντας βοήθεια.
Με την τουρκική λίρα να έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, «η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια καταιγίδα» γράφει η ιταλική ιστοσελίδα Money.it. Και το πρόβλημα «δεν είναι μόνο μόνο η επισφαλής οικονομική κατάσταση, αλλά και τα γεωπολιτικά ζητήματα ,όπως και η διαχείριση της εξουσίας από τον Ερντογάν» ,προσθέτει η ιταλική οικονομική ιστοσελίδα. Η λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 13% το τελευταίο τρίμηνο, το χειρότερο αποτέλεσμα μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας τον Απρίλιο στο 17,14%.
«Ο Ερντογάν , επομένως, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση ,υποκινώντας γεωπολιτικές εντάσεις», εκτιμά η ιταλική ιστοσελίδα και προσθέτει: «Ο Τούρκος πρόεδρος βάζει τη χώρα του σε δύσκολη θέση μπροστά στους ξένους επενδυτές, αλλά και τον ίδιο απέναντι στο έθνος». Μήπως έτσι εξηγείται και η σχετικά μετριοπαθής στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, αλλά και στη Θράκη;
Πρώτη δημοσίευση: δημοκρατία